När spricker nästa bubbla?

2008 var en mardröm på världens ­finansmarknader. 2009 en febrig återhämtning. 2010 kan bli året då en ny bubbla brister – den här gången på fastighetsmarknaden. Allt fler befarar en krasch, både i Europa och i USA.

Publicerad
SEB:s Annika Falkengren har redan vid flera tillfällen varnat för en ny börsrekyl. Analytiker tror att fastighetsbubblan spricker 2010.

SEB:s Annika Falkengren har redan vid flera tillfällen varnat för en ny börsrekyl. Analytiker tror att fastighetsbubblan spricker 2010.

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON, LOUIS LANZANO/AP, TOMAS ONEBORG
Annons

Rädsla präglar fortfarande det mesta som sker på världens finansmarknader. Börskurvorna pekar visserligen norrut efter 2009 och många ekonomiska rapporter talar om tecken på återhämtning. Men fakta kvarstår: extremt få börsbolag visar på ökad försäljning, de stora företagsaffärerna lyser med sin frånvaro och hela finansmarknaden befinner sig fortfarande på intensiven. Utan akutåtgärder i form av gigantiska statliga stödåtgärder skulle patientens tillstånd vara ytterst allvarligt.

I Stockholm har 2009 varit en enda lång börsfest. Index upp med 47 procent. Det brutala fallet under 2008, minus 42 procent, är förstås inte återhämtat. Långt därifrån. Men ändå finns det många som tycker att det börjar bli läskigt nu. Den optimism om framtiden som börsuppgången indikerar har många bedömare svårt att se. Och den rekordlåga räntan gör att investerare på börsen lånar för att köpa aktier. SEB:s vd Annika Falkengren är en av flera som upprepade gånger gått ut och varnat för en börsrekyl.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons