Allting sugerGlittriga beats och popmagi av Little Jinder

Little Jinder
Little Jinder Foto: Pontus Lundahl / TT

En enkelbiljett till hennes känsloliv. Så beskriver Little Jinder sin musik. Sara-Märta Höglund recenserar den nya skivan ”Allting suger” och tycker soundet känns jämnare och mer genomarbetat nu än tidigare.

Sara-Märta Höglund
Publicerad
Annons

”Allting suger” är dagboksanteckningar över glittriga beats och tvära kast mellan flykt och saknad. Här svävar Josefine Jinder fram genom den rusiga Stockholmsnatten, som så många andra lyriker före henne. Men med rösten – som är naiv på gränsen till det enerverande – och språket har hon etablerat sig som barn av sitt egna 10-tal. Albumet präglas av ett slags dämpad melankoli som hela tiden är närvarande genom de nio spåren – som separationspop omsorgsfullt inlindad i sockervadd. Också titlarna på ”Allting suger”, som ”Vem har cigg?” och ”Vinglar runt”, känns typiska för hennes idiom som vi fick lära känna i och med albumet ”Little Jinder" – raka texter som inte ber om ursäkt för vad de är. Eller som Little Jinder själv beskriver det, en enkelbiljett till hennes känsloliv.

Det är bara drygt ett år sedan den självbetitlade föregångaren släpptes, hennes första på svenska språket. ”Little Jinder” innebar ett publikt genombrott, med hyllningar, dokumentärserie på SVT och en Grammis för ”Årets pop”. I tacktalet lyfte hon fram hur hon slitit från grunden med i stort sett alla led i produktionen. Och med ett uttryck som inte riktigt fanns hos andra låtskrivare och producenter i popfacket etablerade Little Jinder sig också som en intressant aspirant med poptronen i sikte. (Albumet kan förresten komma att prisas ytterligare, vinnarna i de tunga klasserna Årets artist och Årets pop på P3 Guld – de två till vilka Little Jinder är nominerad – avgörs först till helgen.)

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons