”Var en enda person som varnade för vad som kunde inträffa”

Carl Bildt var EU:s medlare på Balkan när Srebrenica-massakern skedde 1995. Många överlevande SvD talat med tycker att han har ett personligt ansvar – själv säger Bildt att han hade en roll enbart i den politiska processen.

– Jag tror inte att de som satt på den militära delen hade så stora möjligheter heller, säger han.

Uppdaterad
Publicerad
Carl Bildt i Sarajevo 1996.

Carl Bildt i Sarajevo 1996.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD
Carl Bildt tillsammans med FN-personal i Bosnien 1997.

Carl Bildt tillsammans med FN-personal i Bosnien 1997.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD
Annons

Srebrenica var under FN:s beskydd när serbiska styrkor intog staden i juli 1995. Under några dagar dödades 8 000 män i det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget. SvD har i dagarna berättat om Admir Buljubasic som överlevde massakern, men förlorade många av sina släktingar. Först nu, 20 år senare, får han äntligen begrava sin far som hittats i en av alla massgravar.

– Hur är det möjligt att det här har hänt?, säger han.
Det är många som, likt Admir Buljubasic, ställer frågan när folkmordet återigen är i fokus. Carl Bildt, som var EU:s Balkanmedlare 1995, deltog i förra veckan i ett möte i Haag med ett 40-tal personer som på olika sätt var inblandade i beslut och händelser runt Srebrenica. I över två dagar gick de igenom dokument och händelseförlopp fram till massavrättningen av männen i den FN-skyddade enklaven.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons