Fattigpensionärer lockas att låna för att investera

Seniorlån kallar bankerna de dyra lån som riktas specifikt till pensionärer med låg inkomst. Hos Folksam uppmanas pensionärer att låna mer än de behöver – för att placera i bolagets sparprodukter med höga avgifter.

Publicerad
JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Annons

Pensionsmyndigheten går i dag ut och varnar för den typen av lån som kallas seniorlån. Det är lån som storbankerna och en del försäkringsbolag erbjuder och som riktar sig till äldre personer som inte kan få ett vanligt lån, exempelvis på grund av låg pensionsinkomst, men som har en lågt belånad bostad. Med ett seniorlån frigörs kapital som ligger bundet i bostaden. Räntan betalas med lånade pengar i stället för med inkomsten från pensionen.

Lånen är dyra, och räntan ligger vanligen 2–3 procentenheter högre än för ett vanligt banklån. Lånen är med andra ord lukrativa för bankerna och försäkringsbolagen, där den höga räntan motiveras med att lånet innebär ett risktagande från bankens sida. Men vissa bolag nöjer sig inte bara med att sälja lån med hög ränta till pensionärer med låga inkomster.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons