Hur får du dina barn att läsa nyheter?

Nu lanserar SvD en helt ny nyhetstidning för barn och unga, SvD Junior, som ska komma ut en gång i veckan. I samband med detta passade redaktionen på att fråga några föräldrar om hur deras barn läser nyheter.

Nina Svanberg, Sandra Johansson, Harry Amster
Publicerad

1 / 11

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Susanna Campbell, vd Ratos. Två barn, 11 och 8 år.

Hur får du dina barn att läsa nyheter?

– Det är inte så lätt – det är ofta svårt för mindre barn att ta till sig vad som skrivs i tidningen. Vår äldsta brukar läsa förstasidan vid frukosten och vi pratar ofta om vad det står där. Sedan har de ju tillgång till många digitala kanaler också.

Det är ofta svårt för mindre barn att ta till sig vad som skrivs i tidningen.

Läser dina barn nyheter?

– Mina barn gillar att titta på Lilla Aktuellt på TV och min äldsta ser ofta över förstasidan på dagstidningen vid frukost, annars så får de en viss omvärldsbevakning framförallt via andra digitala kanaler.

Är det viktigt att dina barn läser nyheter?

– Jag tycker det är viktigt att vi skapar möjligheter att följa händelser i omvärlden som påverkar oss på daglig basis. I dagens informationssamhälle så tror jag dock att detta sker i många olika former och kanaler.

2 / 11

Foto: Bertil Ericson/TT
Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Birgitta Ohlsson, 40, riksdagsledamot Folkpartiet. Har två barn, 1 och 5 år gamla.

– Femåringen kollar ofta på Lilla Aktuellt i SVT och även TV-nyheterna med oss vuxna ibland. Jag tror att det är viktigt att öppna världen för våra barn även de nyheter som är sorgliga och svåra.

3 / 11

Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell

Per Strömberg, vd på Ica. Två döttrar på 18 respektive 16 år.

Hur får du dina barn att läsa nyheter?

– Jag tror det handlar om att uppmuntra nyfikenhet på sin omvärld. Vi har också flera morgontidningar hemma, och självklart är det viktigt att man har tidningen hemma för att få barnen intresserade.

Läser dina barn nyheter?

– Jag har två nyfikna tonårsdöttrar som läser mycket nyheter på nätet. Men allt oftare läser de också delar av papperstidningen, bland annat brukar det bli konkurrens om resebilagan i Svenska Dagbladet. Ibland får de uppgifter i skolan som gör att de följer vissa händelser eller ämnen i tidningen.

Bland annat brukar det bli konkurrens om resebilagan i Svenska Dagbladet.

Är det viktigt att dina barn läser nyheter?

– Ja, jag tycker det är viktigt att man får ett bredare perspektiv på omvärlden och en allmänbildning. Papperstidningen är också ett viktigt komplement till de snabba nyheter man får på nätet, den ger fördjupning och gör också att man lockas läsa om ämnen som man inte visste att man var intresserad av.

4 / 11

Foto: Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Jan Björklund, 53, partiledare Folkpartiet. Har två barn, 14 och 10 år.

– Jag försöker göra dem nyfikna genom att låta dem ta del av nyheterna tillsammans med mig. Både jag och min fru läser alltid papperstidningarna vid frukostbordet på morgnarna. Förhoppningsvis kommer de då att läsa nyheter själva när de blir lite äldre.

5 / 11

Foto: Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Gustav Fridolin, 32, språkrör Miljöpartiet. Har två döttrar, 4 år och fyra månader gamla.

– På helgerna sitter vi och läser tidningen allihopa i familjen. Min äldsta är ju bara fyra, men hon får ställa frågor, vi pratar och diskuterar och det blir ofta den mysigaste helgstunden. Hon kan läsa några bokstäver i rubrikerna redan och hennes läslängtan är stor.

6 / 11

Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell

Annica Axelsson, 49, säljare, Sundsvall. Har två vuxna barn.

– Nu är de vuxna men då de var små läste de nyheterna tack vare skolan, genom olika skoluppgifter. De började läsa serierna, sedan blev det sporten och nyheterna. Rutinen har varit att läsa papperstidningen, men nu är det mer digitalt.

7 / 11

Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell

Nadine Hussein, 28, lärare, Vällingby, här med dottern, 2, i barnvagn.

– Jag är inte så duktig själv på att läsa papperstidningen faktiskt. Det är helt klart viktigt med nyheter men än så länge handlar det mest om att få min dotter att vilja läsa och ta till sig böcker. Det vore jättebra med en tidning om nyheter för barn.

8 / 11

Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell

Sara Victorin, 45, bibliotekarie, Solna, med dottern Elna Victorin, 9. Har ytterligare två barn, 14 och 16 år gamla.

– Vi har papperstidningen hemma och de tittar på Lilla Aktuellt, sen har Elna även KP men jag vet inte hur mycket hon läser nyheter i den. Det blir inte så mycket nyheter för nioåringen men för tonåringarna räcker det med att lämna tidningen på köksbordet så läser de den. Svårigheten kan vara att nyheterna kan bli för otäcka, och det kan bli fel för de yngre barnen.

9 / 11

Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell

Lennart Mörner, 65, journalist, Stockholm. Har fyra vuxna barn.

– Vi pratade om nyheterna runt köksbordet, det kom naturligt in i samtalet. Det var inte så att vi satte oss ned och sa att ’nu ska vi prata om nyheter’. Att ta del av nyheterna är en självklarhet, man bör veta vad som sker i världen.

10 / 11

Foto: Malin Hoelstad
Malin Hoelstad
Foto: Malin Hoelstad

Åsa Regnér (S), barn- äldre och jämställdhetsminister. Har två barn, 12 och 14 år gamla.

– Innan jag blev statsråd var jag chef för en FN-myndighet utomlands. Den upplevelsen gör att mina barn är mycket intresserade av barns villkor, vi läser och diskuterar nyheter på det området.

11 / 11

Foto: Henrik Montgomery / TT
Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Helena af Sandeberg, 44, skådespelare, två barn, 1 och 10 år.

– Genom att jag är så intresserad och faktiskt har tidning så läser min son tidningen på morgonen, även om mycket är sportnyheter. Jag tror på att underlätta för barn för Lilla Aktuellt var det som ledde in min son på nyheter så SvD:s initiativ är bra. Och att rikta nyheterna eftersom morgontidningarna kan vara svårlästa för barn.

Efter reklamen visas:
2 minuter Junior
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons