Lindberg lirar på urgammal luta

När andra satsar på syntar, spelar Jakob Lindberg på vad som sägs vara världens äldsta luta. Efter en tolvårig renovering har instrumentet från slutet av 1500-talet blivit en ovärderlig skatt för att locka fram renässansens och barockens klanger. Och på flyget får den förstås ett eget säte.

Publicerad
”Beatles fick mig att börja spela gitarr”, säger Jakob Lindberg och tackar popbandet för att han i dag spelar luta.

”Beatles fick mig att börja spela gitarr”, säger Jakob Lindberg och tackar popbandet för att han i dag spelar luta.

Annons

Den svenska musikexporten är inte enbart populärmusik, utan rymmer också mer subtila inslag. Som Jakob Lindberg som av många som en av de mest framstående lutenisterna.
I 20-årsåldern lämnade han gitarren, flyttade till England, klippte naglarna och konverterade till lutenismen. Som 27-åring blev han professor i luta vid Royal College of Music i London och när han inte undervisar åker han jorden runt med sin repertoar av framför allt lite melankolisk musik från renässansen och barocken. Nyligen gästade han engelska BBC:s Early Music Show, spelade och intervjuades i en timme på bästa sändagstid.

– Det var kul. Programledaren berättade att det var länge sedan de hade fått så många reaktioner från lyssnarna. Jag får fortfarande frågor via mejl, säger Jakob Lindberg uppkrupen i soffan med lutan i famnen i lägenheten i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons