Recension

Colettes kokbokFörförande skådespeleri

Kristina Hermansson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Mat, sex och död är huvudingredienserna i Pamela Jaskoviaks ”Colettes kokbok”. Förlagan för denna parafras, är den franska författarens Colettes ”Chéri” från 1920, just nu aktuell på Dramaten. Den självbiografiska romanen skildrar en 49-årig kvinnas kärleksrelation med den 16-årige styvsonen, men rymmer också sensuella utläggningar om matlagning. Av detta har Jaskoviak gjort en pjäs om ensamma människors hungrande efter njutning och närhet i dag.

I Fredrik Evers uppsättning på Nya studion strömmar romanens ord ömsom ut ur högtalarna, ömsom ur Carina M Johanssons mun. Hennes Marianne är komplex och drabbande, värdig i all sin bitterhet. Hon är en dumpad 49-åring utan arbete och barn men ekonomiskt oberoende; en nutida Madame Bovary som söker sin tillflykt i skönlitteratur och sex. Dricka vin, röka gräs och onanera är hennes intressen, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons