Influensan bingo för vaccinjättar

Svininfluensan betyder mångmiljardintäkter för den internationella vaccinindustrin. Medan världen oroas över sjukdomens spridning kan vaccinjättarna räkna med kraftiga försäljningsökningar. I Sverige kom nyligen priset för vaccinet från brittiska Glaxo Smithkline som en chock för landstingen.

Jan Almgren
Publicerad
Annons

Vaccinindustrin är ett välkänt begrepp inom läkemedelsbranschen. Det är framför allt tre europeiska läkemedelsbolag som dominerar marknaden. De har till en del specialiserat sig på att tillverka vaccin för olika sjukdomar. För de tre bolagen – brittiska Glaxo Smithkline, schweiziska Novartis och franska Sanofi-Aventis – innebär spridningen av svininfluensan enorma affärsmöjligheter. Även amerikanska Baxter är en viktig aktör.

–Vaccinindustrin har blivit allt hetare. De här tre bolagen har investerat mycket pengar i produkter, teknologi och produktionskapacitet så det är klart att i ett strikt ekonomiskt perspektiv är de vinnare i det här läget, säger Erik Hultgård, läkemedelsanalytiker på Handelsbanken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons