Recension

Över havetIntrikat fläta om krig och fred

Colum McCann, född 1965 i Dublin, undervisar i kreativt skrivande vid Hunter College och är verksam som skribent i The New Yorker och New York Times Magazine.
Colum McCann, född 1965 i Dublin, undervisar i kreativt skrivande vid Hunter College och är verksam som skribent i The New Yorker och New York Times Magazine. Foto: BRENDAN BOURKE
Eva Johansson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Det här är inte berättelsen om ett liv. Det är berättelsen om sammanflätade liv, med en överlappande turordning, på väg upp igen ur grav efter grav.” Så lyder några diktrader av poeten Wendell Berry som Colum McCann har lånat som motto i sin senaste roman, ”Över havet”.

Diktens ord är också en utmärkt beskrivning av romanen, där McCann gör nedslag i skilda epoker och livsöden för att berätta om de starka historiska banden mellan Irland och USA. Den inleds 1919 med den första non-stopflygningen över Atlanten och rör sig sedan både bakåt och framåt i tiden och mellan både verkliga och uppdiktade gestalter. Resultatet är en intrikat tvinnad fläta om krig och fred, om frihet och våld, om människans längtan och tidens obevekliga gång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons