Svensson får hålla ut till 2014

Företag, infrastruktur och forskning är i fokus när regeringen presenterar 2013 års budget på torsdag. Året därpå spås större satsningar som ger mer pengar i plånböckerna. Den bilden har flera av Sveriges ledande ekonomer. Samtidigt ifrågasätter några av dem om man över huvud taget kan prata om satsningar i årets budget.

Peter Alestig, Sara L Bränström
Publicerad
Annons

Det har hetat att Anders Borg till sist ”öppnar plånboken”, när han genomför den sedvanliga budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen. Reformutrymmet på 23 miljarder är större än många hade väntat sig. Men gemene man lär inte känna av årets budget nämnvärt – i stället är det forskning, infrastruktur och sänkt bolagsskatt som är i fokus.

Annat lär det bli nästa år. Redan nu har regeringen aviserat att reformutrymmet i 2014 års budget kommer att vara 4 miljarder större än i årets. Och med riksdagsvalet 2014 i sikte kommer av allt att döma väljarnas plånböcker att vara i fokus – det är den samlade bilden från en rundringning bland ledande svenska ekonomer som SvD Näringsliv gjort.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons