Krakel Spektakel blir upptäcksresandeKrakels resa först nu som bok

Publicerad
Annons

I Näppelunda, huvudstad i Lennart Hellsings fantasiland Allemansland, finns det inget Skansen. Därför vet barnen som bor där inte hur djur ser ut utan tror att en hund är en katt. Detta måste naturligtvis Krakel Spektakel råda bot på. Han ska bli upptäcktsresande och göra en expedition för att leta efter djur. Vad som händer under resan som företas i sällskap med bland andra Fröken Hit-och-Dit skildras i Krakel Spektakel blir upptäcks­resande.

Berättelsen kom ut 1955 som ett litet häfte till en barnservis, tillverkad av keramikern Stig Lindberg. Nu ges den ut som bok med hårda pärmar och med Stig Lindbergs gracilt eleganta tuschteckningar i svartvitt. Här finns mycket av det som är Hellsings speciella signum: en nonsens­artad lekfullhet och ett friskt bollande med ord och uttryck. Allemansland introducerades i Krakel Spektakel 1952, men försvann som miljö i Hellsings senare böcker. Nu får nutidens barn tillfälle att bekanta sig med denna speciella miljö.

Allemansland är ett
öppet samhälle, där det mesta sker utomhus under ständig rörlighet och förflyttning. Så är det också i ”Krakel Spektakel blir upptäcksresande”, där man tar sig fram med bil, en hopfällbar flyg­maskin och en egenhändigt tillverkad båt. Hellsing förde tidigt in den moderna tekniken i barnlitteraturen. Krakel Spektakel och figurerna runt honom är knappast några realistiskt tecknade personer. De framstår snarare som sinnebild för det lustfyllda och äventyrliga. De är oberoende och rör sig fritt i tillvaron utan några hindrande föräldrar. På många sätt är de samma andas barn som Pippi Långstrump, lika suveräna som hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons