Skilda världar för Nordea och SEB

SEB drar in två tredjedelar av bonusen medan delstatliga Nordea öser på med rekordbonusen 2,8 miljarder kronor och höjer utdelningen. Det visar Nordea och SEB:s olika strategier både när det gäller att sköta affärerna och opinionen.

Publicerad
Nordeas vd Christian Clausen öser på med bonusar. Men SEB:s Annika Falkengren har dragit i bromsen.

Nordeas vd Christian Clausen öser på med bonusar. Men SEB:s Annika Falkengren har dragit i bromsen.

Foto: SCANPIX
Annons

SEB:s rapport beskrivs i de inledande kommentarerna som stark medan Nordea svek. Och i förhållande till analytikerkårens prognoser för fjärde kvartalet må det vara hänt. Men det handlar ändå om två olika planeter. SEB:s helårsresultat efter skatt för 2009 föll med 88 procent, ett fiasko hur man än vrider och vänder på det. Nordeas helårsvinst backade med 13 procent. SEB:s äventyr i Baltikum har kostat enorma kreditförluster.

Pressen på SEB att göra något åt sina bonusar var stor. Som SvD rapporterat tidigare såg den ut att bli större än aktieägarnas vinst. Det hade varit svårt att smälta för vem som helst, kunder, politiker och aktieägare. Nu drar SEB in två tredjedelar av bonusen som för helåret stannar på 795 miljoner kronor. Även det är en stor summa pengar ett krisår. Nettovinsten blev 1,2 miljarder kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons