Betyg kan ges redan i trean
En borgerlig regering tänker införa obligatoriska betyg redan i femman eller sexan. Men de fyra partierna diskuterar också en helt ny modell, som innebär fritt fram för skolor att ge betyg tidigare än så.
I dag får landets elever betyg från och med åttonde klass. Betygsskalan är i tre steg: godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd.
Det systemet var de borgerliga överens om att skrota redan inför förra valet. Betyg från sexan och i sex steg, föreslog partiernas gemensamma arbetsgrupp, under ledning av folkpartiets skolpolitiske talesperson Jan Björklund.
Fyrklöverns samsyn i betygsfrågan är fortsatt stor, och nu förs samtal i alliansen om en helt ny modell. Den går ut på att betyg ska ges från sexan, eller möjligen femman. Men därutöver ska det vara tillåtet för enskilda skolor att ge regelrätta betyg i lägre årskurser, kanske från tredje klass.
– Det är en ganska omfattande förändring. I 30 års tid har ju ideologin gått ut på att man inte ska betygssätta resultat i grundskolan, mer än på slutet. Det här är i högsta grad kontroversiellt, kanske inte bland föräldrar och elever, men i politiken, säger Jan Björklund, som även leder den skolpolitiska arbetsgruppen inför valet 2006.
Det är också folkpartiet som utformat det system som resonemanget utgår från. Jan Björklund anser att det är de svagaste eleverna som förlorat mest på ”sossarnas betygsfria skola”.
– Det är lättare att lära sig hoppa höjd om det finns en ribba. Om det inte finns en ribba, eller om den är väldigt otydlig, vet inte eleverna vad som förväntas. I dagens skola förvägras många extra stöd, eftersom det inte finns en distinkt utvärdering.