”Det är få städer där du äter bättre än i Stockholm”

Etoile i Stockholm fick en stjärna i årets upplaga av Guide Michelin.
Etoile i Stockholm fick en stjärna i årets upplaga av Guide Michelin. Foto: Tomas Oneborg

Snålt med stjärnor – och så behöver svenska krögare bli mindre ängsliga. Det är några expertomdömen efter att den nordiska upplagan av Michelinguiden avslöjats på måndagen. Samtidigt spås fler stjärnor strösslas över svenska restauranger kommande år.

Sophia Sinclair
Publicerad
Annons

Kockar från hela Norden samlades på måndagskvällen i konserthuset i Trondheim för offentliggörandet av den nordiska upplagan av Michelinguiden.

Restaurang Frantzén har sedan två år tillbaka parkerat sig i toppen genom att vara den enda svenska krogen med tre stjärnor och behöll den platsen även i år. Men längre ner på listan har det stuvats om.

Två svenska krogar fick nya stjärnor i år – Aloë i Älvsjö, Stockholm, som numera har två stjärnor, och nykomlingen Etoile i Stockholm som nu kan stoltsera med en stjärna.

– Det känns otroligt mäktigt! Att få en Michelinstjärna har inte varit ett primärt mål, men när det närmade sig nu i februari kände vi såklart att det vore väldigt kul att få en. Det betyder mycket för restaurangen, men det har inte varit på liv och död för oss, säger Jonas Lagerström, ägare och kökschef på Etoile, till SvD.

Hur ska ni förvalta den här stjärnan – känns det som att den kommer öka pressen?

– Vi kommer inte att ändra eller forma oss på något sätt bara för att behålla stjärnan. Vår plan för vad vi vill satsa på i framtiden är tydlig, och bygger till stor del på det fantastiska team vi har byggt upp. Nu är det bara att knyta på sig skorna och jobba framåt.

Annons
Annons

Siktar ni på fler stjärnor nästa år?

– Mycket vill ju ha mer, men jag vill inte säga nu att vi satsar på tre stjärnor. Fokus kommer vara på att jobba ännu hårdare för att skapa den bästa krogen vi klarar av, säger Jonas Lagerström

Redan på förhand var det känt att flera stjärnor dalat från den svenska kroghimlen. Volt i Stockholm och Upper House Fine Dining i Göteborg är enstjärniga krogar som stängde i fjol. Även hyllade Fäviken Magasinet i Järpen har stängt och gör därmed att ytterligare två stjärnor försvinner.

När den nya upplagan presenterats står det dessutom klart att Malmökrogen Bloom in the Park och Mathias Dahlgrens Matbaren i Stockholm förlorat sina stjärnor.

Etoile fick sin första stjärna i Guide Michelin. Foto: Tomas Oneborg

Att Etoile nu finns med i guiden och att Aloë avancerade till en andra stjärna tyder enligt SvD Krogguidens redaktör Joanna Drevinger på att restaurangernas läge inte spelar någon större roll för Michelinguiden.

– Det är tydligt med tanke på att Etoile ligger bakom en oansenlig dörr i ett kvarter i Stockholm som inte alls är krogtätt, och så Aloë som ligger mitt i ett villakvarter i Älvsjö. Sedan är det såklart lite tråkigt att det fortfarande är så storstadscentrerat, säger hon.

Joanna Drevinger tycker att det var något snålt strösslat med stjärnor över de svenska krogarna i år. Enligt henne är till exempel Adam & Albin värda en stjärna, och hon nämner även att Niklas Ekstedts krog Ekstedt tydligt har strävat efter en andra stjärna.

Annons
Annons

Hon tror dock att nästa års guide kan bli lite extra intressant. Då har nämligen Tommy Myllymäkis nya storsatsning Aira hunnit öppna.

– Han har varit försiktig när det gäller ambitionerna om tre stjärnor, men kanske kan Aira på allvar konkurrera med Björn Frantzén.

I övrigt upplever hon att krogutbudet präglas av annat är stjärnkrogar just nu – en bild som delas av Per Bengtsson, kreativ ledare på PM & Vänner i Växjö, som fick behålla sin stjärna även i år.

Han tycker sig se att danskarna är mer självsäkra när det kommer till fine dining. 

– I Sverige är det lite ängsligt. Plötsligt är något på för att i nästa sekund vara av. Förr käkade alla fine dining, nu ska alla äta bistro. Det ältas för mycket i Sverige. Allt är ju inte bra bara för att det är nytt och förändring. Det finns en dygd i kontinuitet, säger han.

Dolda dumplings med överraskande smak – en av 20 serveringar på Etoiles avsmakningsmeny. Foto: Tomas Oneborg

Han hoppas att svenska krögare och gäster ska bli mindre hemmablinda, och få lite bättre självförtroende.

– Sverige är en gastronomisk stormakt. Det är få städer i världen där du äter bättre än vad du gör i Stockholm i dag.

Och de svenska stjärnkrogarna kommer bara att bli fler, enligt Per Bengtsson. Det finns också de med potential att utmana Frantzén i toppen, tror han.

– Jag tycker att Daniel Berlin är fantastisk. Han kommer nog att få tre stjärnor inom en överskådlig – eller till och med snar – framtid.

– De svenska krögarna ska också sträcka på ryggen och vara stolta över det hållbarhetsarbete som utförs. Sverige har ett fantastiskt jordbruk, unikt klimat och fantastiska produkter från både skog, hav och sjöar, säger Per Bengtsson.

Det låg även lite extra tryck på hållbarhet i årets Michelinguide, och de nordiska restaurangerna fick beröm för sitt hållbarhetsarbete. Hållbarhet var också temat för flera av de extrapriser som delades ut under kvällen – bland annat till svenska Magnus Ek från Oaxen i Stockholm.

– Hållbarhet är något vi har arbetat med sedan start, så det här känns fantastiskt, sa en märkbart rörd Magnus Ek vid prisutdelningen.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons