Monster i terapiRysligt roliga monster i lustfyllda terapisamtal

Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg har skrivit ”Monster i terapi” tillsammans.
Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg har skrivit ”Monster i terapi” tillsammans. Foto: Henric Lindsten

”Monster i terapi” är en lustfylld introduktion till några av världslitteraturens eviga gestalter – och samtidigt en grundbok i psykopatologi. Den är lika rolig att läsa som den måste ha varit att skriva, konstaterar Jonas Thente.

Publicerad
Annons

Att skönlitteraturens mest slitstarka gestalter flockas i den engelska romanens 1800-tal är obestridligt. Gång på gång låter mer samtida romaner, filmer, serier och tv-serier de sammansatta figurerna uppstå på nytt – och gärna i samma universum. Det vill säga att man gärna låter ikoner som doktor Jekyll, professor van Helsing, Dorian Gray och Den osynlige mannen förekomma i en och samma intrig. Om man lägger till den franske kapten Nemo så är samtliga alltså britter verksamma under industrialismens rökiga och slamrande epok.

Välbekanta typer i vår omedelbara närhet alltså. Ändå har jag sällan mött dem som faktiska tidsresenärer, bortforslade från den dimmiga viktorianska epoken till vår. Men när den ypperligt välmeriterade psykologen och skribenten Jenny Jägerfeld och en av Sveriges förnämsta skräckförfattare Mats Strandberg slår sina praktiker ihop, blir det åka av för sju och en halv problematiska figurer från 1800-talet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons