Riksrevisionen: Rut-avdrag betalar sig ej

Riksrevisionen har granskat rut-avdraget och konstaterar att det inte betalar sig självt, men en del personer långt från arbetsmarknaden får jobb. Arkivbild.
Riksrevisionen har granskat rut-avdraget och konstaterar att det inte betalar sig självt, men en del personer långt från arbetsmarknaden får jobb. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ekonomer och politiker borde fundera över om skattesänkningar verkligen ger fler jobb. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter riksrevisionens granskning av rut-avdraget.

Trots det är hon inställd på att utöka rut-avdraget tillsammans med C och L.

Lars Larsson/TT
Publicerad
Annons

– Om de siffror som kommer i dag gör att C och L tänker om så är jag förstås beredd att ta en sådan diskussion, säger finansministern men tillägger att hon givetvis tänker fullfölja det som står i januariöverenskommelsen om de inte ändrar sin rut-linje.

Enligt Riksrevisionens granskning är inte rut-avdraget självfinansierande. Staten och skattebetalarna måste skjuta till pengar för att det ska gå runt samhällsekonomiskt, trots att rut-avdraget för hushållsnära tjänster när det infördes 2007 sades kunna bli självfinansierande på sikt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons