”Ta bort hindren för personalägda företag”

I Sverige är personalägda företag ganska få vid en internationell jämförelse, skriver artikelförfattarna. På bilden personalägda amerikanska Publix Supermarkets.
I Sverige är personalägda företag ganska få vid en internationell jämförelse, skriver artikelförfattarna. På bilden personalägda amerikanska Publix Supermarkets. Foto: IBL

Regeringen bör se över den lagstiftning och de finansiella strukturer som i dag utgör ett hinder för tillväxten av personalägda och demokratiskt styrda företag, skriver flera debattörer.

Publicerad
Annons

Sveriges demokrati firar hundra år. Vi får genom val till riksdag, kommun och landsting ta ställning till komplicerade frågor som gäller sjukvård, utbildning, skatter och utrikespolitik, men på den arbetsplats där vi är experter har vi ofta mycket litet att säga till om. Den avgörande makten finns hos dem som äger och kanske aldrig satt sin fot på arbetsplatsen eller hos en styrelse som ofta befinner sig långt bort från verksamheten. Vi ser detta som en brist som bör åtgärdas genom att vi gör det lätt att starta och driva demokratiska företag, företag som ägs och styrs av de anställda. Det finns goda exempel som visar hur det kan gå till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons