Spionläcka visar Irans inflytande i Irak

På en gata som leder till Tahrirtorget, en samlingspunkt för protesterna i den irakiska huvudstaden Bagdad, har någon skrivit "ner med Iran" på arabiska. Arkivbild.
På en gata som leder till Tahrirtorget, en samlingspunkt för protesterna i den irakiska huvudstaden Bagdad, har någon skrivit "ner med Iran" på arabiska. Arkivbild. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

På 700 sidor av hemligstämplade underrättelsedokument beskrivs mutor, möten i mörka gränder och hemliga agenter. Läckan visar hur Iran sedan Saddam Husseins fall 2003 verkat för att stärka sin makt i grannlandet Irak, rapporterar The New York Times och nyhetssajten The Intercept.

Ivar Andersen/TT
Publicerad
Annons

Under Saddam Husseins maktinnehav tog många irakiska oppositionella sin tillflykt till grannlandet Iran. När diktatorn störtades i den USA-ledda invasionen 2003 och dessa dissidenter återvände hade Iran redan odlat nära band till en ny generation av irakiska ledare.

Nu visar läckta dokument från Irans underrättelsedepartement, som granskats av New York Times och nyhetssajten The Intercept , hur landet sedan dess verkat för att ytterligare stärka sitt inflytande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons