Oikos – den nya tankesmedjan

PODD | 3 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras den nya tankesmedjan Oikos som startas av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen disskuteras den nya tankesmedja Oikos. Igår i SVT:s politikprogram Agenda presenterades några av rådgivarna till tankesmedjan som startas upp av SD:s tidigare gruppledare Mattias Karlsson. Runt bordet fanns flera personer som varit aktiva i den borgerliga debatten. Dels folklivsforskaren Dan Korn, som givit ut flera böcker på Timbro och den norske statsvetaren Asle Toje, som också skrivit för Timbros tidning Smedjan. Där fanns också Malcolm Keyune, som är krönikör i Göteborgs-Posten.

Moderata företrädare blev upprörda över inramningen. Tidigare Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark twittrade såhär: "Tröttsamt när seriösa media inte kan skilja mellan nationalistisk populism och konservativa idéer, det är att acceptera SDs sätt att etikettera i ivern att klumpa samman nationalism med liberalkonservativa partier".

Etablerade tankesmedjor välkomnar dock storsint initiativet och säger att det är bra med åsiktsmångfald. Men fler aktörer betyder också mer konkurrens. Så vad innebär det att det startas en ny tankesmedja till höger i svensk politik?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Arvid Hallén, tidigare ordförande för studentföreningen Heimdal, som nu ingår i ledningen för Oikos, Karin Svanborg-Sjövall, avgående vd för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro och Andreas Bergström, tillförordnad vd för tankesmedjan Fores som stöds av Centerpartiet och där den tidigare moderata statssekreteraren Ulrica Schenström snart tar över som chef.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons