ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tröjtryck för dem som vill göra intryck

Handarbetsvågen sköljer över oss och hetast av alla nymornade tekniker är textiltrycket. I Stockholm poppar butiker med gör-det-själv-stationer upp och allt fler väljer att designa sitt eget tryck. Politiska slagord blandas med sköna bilder på t-shirtbröstet som kommit att bli vår privata löpsedel.

Jurek Holzer, Anna Bengtsson
Publicerad

Studieförbundens kurser i textiltryck är fulltecknade och när konstfackseleverna visar sina produktioner har de gamla handarbetsteknikerna hittat tillbaka - nu stickar, virkar och broderar vi igen. Behovet av att skapa personliga kläder och förmedla ett budskap i modet har vaknat till liv efter 90-talets avskalade stil.
Som en modern snorunge bland de etablerade teknikerna har textiltrycket dykt upp igen i ny form.
Tekniken är enklare, billigare och snabbare och runt om i Stockholm har butiker som specialiserat sig på just personligt designade tryck etablerat sig. En av dem är t-shop, ett litet enmansföretag där kunden får hjälp att trycka sina motiv i butiken.

– Många använder kläderna för att uttrycka en åsikt och jag tycker det är underbart när folk skapar själva utifrån egna idéer, säger Billy Mughal som driver butiken sedan september förra året.

Laddar…