Böcker håller inte måttet

Dålig kvalité. Sveriges bokbinderiförening har tröttnat på böcker som faller sönder och papper som gulnar. Nu kräver man att bokförlagen ska göra som förr och satsa på en förstaupplaga i ett material som håller. Man får medhåll av Norstedts medan Albert Bonniers förlag menar att kunderna inte bryr sig om böckers kvalité.

Emma Ågrahn
Publicerad
Annons

Boken är ny och inbunden med hård rygg. Men när det är dags för att öppna och bläddra går det trögt och ryggen spricker, och efter ett par veckor på fönsterblecket har sidorna gulnat av solen. Om det låter bekant är det antagligen en rygglimmad bok med trähaltigt papper som följt med från affären. Så ser de flesta svenska textböcker ut i dag, och även om inte alla går sönder är den dåliga kvalitén något som Sveriges Bokbinderiförening vill ändra på.

– Det ser ut som att boken är välgjord och inbunden, men egentligen har den samma kvalitet mellan de hårda pärmarna som en pocket trots att man betalar man 295 kronor. Som konsument reklamerar man inte en bok eftersom man saknar kunskap om hur det egentligen ska vara, säger Johanna Röjgård, bokbinderimästare och medlem i Sveriges bokbinderiförening.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons