Sahlin lät sig bjudas på tennis

S-ledaren Mona Sahlin kritiserade moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten för hennes bjudresor. Men Sahlin lät sig bjudas på gratis tennis på Stockholm Open. Nu anmäls hon för mutbrott.

Mutexperten Thorsten Cars kallar Sahlins agerande ”klart olämpligt”.

”Jag tycker det är både kul och viktigt att stödja svensk idrott”, skriver Sahlin i ett uttalande.

Karin Thurfjell, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Mona Sahlin gick på Stockholm Open tillsammans med sin son. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Enligt nyhetstjänsten Realtid var Sahlin på tennistävlingen med sin son. Biljetterna ska ha kostat 750 kronor per styck och dag.

Tävlingsledningen bekräftar för TT att Sahlin tog emot gratisbiljetter för fem dagar.

Gunnar Stetler, överåklagare vid riksenheten mot korruption, har beslutat att öppna en formell anmälan mot Sahlin för att utreda om han ska öppna en förundersökning. Samma sak gjorde han i fallet Arkelsten, och i går beslutade han att det inte blir en förundersökning mot partisekreteraren.

– Det är på grund av att en rad nyhetsmedier ringt mig de senaste timmarna med de här uppgifterna som jag beslutat mig för att upprätta en formell anmälan, säger Stetler.

Så här sade Sahlin till TT i förra veckan om Arkelstens bjudresor:

Annons
Annons

– Hon visade prov på extremt dåligt omdöme som riksdagsledamot, särskilt som hon arbetade med miljöpolitiska frågor.

– Det får inte finnas en misstanke att en riksdagsledamot eller en grupp av ledamöter kan köpas, sade hon också.

TT: Du har aldrig själv bjudits på någon gratisresa?

– Aldrig. Inbjudningar kommer ofta. Men antingen tackar man nej eller så betalar man.

Enligt Thorsten Cars, före detta hovrättslagman och expert på mutlagstiftning, är det svårt att bara på uppgifterna i media bedöma om tennisbiljetterna faller under mutlagstiftningen. Men han ifrågasätter ändå Sahlins agerande.

– Politiker i framskjuten ställning ska inte ens kunna misstänkas för att ha tagit emot någon obehörig förmån, säger han till SvD.se och fortsätter:

– Det är klart olämpligt att en politiker av den digniteten tar emot förmåner till det värdet, säger mutexperten Thorsten Cars.

Cars tycker att det är svårt att jämföra Arkelstens och Sahlins agerande eftersom han bara har medieuppgifter. Men han poängterar att åklagaren Gunnar Stetler kom fram till att Arkelstens resor var relevanta för hennes uppdrag.

– Inget i de uppgifter som finns om Sahlins tennisbesök ger stöd för relevansen, säger Cars.

Enligt Mona Sahlins pressekreterare Stefan Engström har Sahlin inte möjlighet att kommentera uppgifterna just nu, men hon ger ett skriftligt uttalande.

”Jag har varit inbjuden som hedersgäst av arrangören Stockholm Open, Svenska Tennisförbundet mfl, bland andra företrädare för det offentliga Sverige. Det har varit tävlingarnas tradition sedan 1969. Jag tycker det är både kul och viktigt att stödja svensk idrott. Som politiker i riksdagen eller som statsråd ingår att representera det offentliga Sverige, oavsett om det är på Nobelfesten eller när Sverige står värd för ett internationellt idrottsarrangemang.” säger Sahlin i uttalandet och fortsätter:

Annons
Annons

”Jag står fast vid att man ska vara försiktig innan man tackar ja till en inbjudan. Det är skillnad att närvara vid ett stort idrottsarrangemang som inte har ett företagsintresse och att ta emot en resa av ett multinationellt oljebolag som vill påverka en politisk fråga. Svensk idrott ska stödjas, även av oss politiker i riksdagen och regeringen. ”

Thomas Wallén på PR Event, som höll i kringarrangemangen runt turneringen, säger att turneringen hade ett 40-tal personer på hedersgästlistan och flera av dem kom, däribland kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth och ÖB Sverker Göranson.

– Jag förstår inte riktigt att man kan ta upp en sådan här grej. Det är och har varit kutym att ha hedersgäster på stora idrottsevenemang.

Ordförande i Institutet mot mutor, professor Claes Sandgren, efterlyser riktlinjer för vilken typ av gratisevenemang partiledare och andra ledande politiker bör delta i.

– Den här förmånen framstår ju som relativt oförarglig, eftersom det inte förekommit någon påverkanssituation. I fallet med Sofia Arkelsten så handlade det om företag inom hennes ansvarsområde, som hon med beslut kunde påverka, säger han till TT.

– Men jag tycker att man ska vara restriktiv med att delta i rena nöjesevenemang. Det borde också finnas riktlinjer för partiledares och andra politikers mottagande av sådana här förmåner, säger Claes Sandgren.

Statsminister Fredrik Reinfeldt får gå gratis på Djurgårdens fotbollsmatcher, skriver nyhetssajten Newzglobe.

Fribiljetterna förmedlas från Djurgården till Reinfeldt via Stockholms stad.

– Så vitt jag vet stämmer det. Jag vet att han varit på Djurgården fotboll och han är då inbjuden av Stockholm stad. Stockholm stad arrangerar detta och det finns speciella regelverk för detta, säger statsministerns pressekreterare Roberta Alenius till Newzglobe.

och TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons