ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Start på måndag: Gratis tester för alla i Stockholm

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) lovar gratis virustester till alla i Region Stockholm.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) lovar gratis virustester till alla i Region Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Alla invånare i Region Stockholm kan med start från måndag inleda tester för covid-19. Det handlar dels om tester för pågående sjukdom, dels om tester för antikroppar som visar om man haft virussjukdomen.

TT
Publicerad

– Alla som vill kommer att få testa sig, säger finansregionråd Irene Svenonius (M) på en presskonferens om Region Stockholms arbete med virustester.

Anmälan ska göras via 1177 och testerna kommer att vara gratis.

Karolinska Universitetslaboratoriet kommer att sköta testverksamheten, som sker på många olika ställen.

Efterfrågan på testerna väntas bli mycket stor. Karolinska Universitetslaboratoriet ska successivt öka kapaciteten under kommande veckor i samarbete mellan offentliga och privata provtagare.

– Jag vädjar om lite tålamod, alla kommer inte att kunna göra det här på måndag, säger Irene Svenonius.

Den uppskalade provtagningen inleds efter torsdagens överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

I Region Stockholm innebär det att alla som har symtom som tyder på covid-19 får testa sig. Alla som tror att de tidigare haft covid-19, men är friska sedan minst två veckor, kan testas för att se om de utvecklat antikroppar mot viruset som orsakar covid-19.

För bilburna kommer det att finnas sju provtagningsstationer där man tar prov på sig själv. Det kommer även att finnas möjlighet att göra egenprovtagning i hemmet.

Så kallade snabbtester kommer inte att användas på grund av för låg tillförlitlighet för den enskilde, meddelar Region Stockholm.

Den nu utökade provtagningen ska inte påverka den provtagning som redan är i gång. Det innebär att patienter vid sjukhus och äldreboenden fortsatt prioriteras först samt personal inom vård och omsorg.