Basket med extra krock
Teknik och styrka krävs för att bli bra på rullstolsbasket. Det vet Otto, Niko och Gustav som tränar varje vecka.
Rullstolarna far fram över golvet i idrottssalen och det hörs ett regelbundet dunkande från basketbollarna. Det är söndag och träning i rullstolsbasket med AIK Basket i Vasalundshallen i Solna.
– Det är kul att köra basket, säger Otto som spelat både innebandy och fäktats tidigare.
– Jag gillar att det är en lagsport och att man samarbetar, säger Gustav som även tränar simning.
För Niko var basket ett självklart val eftersom det är en sport han vuxit upp med. Hela hans familj tränar, är tränare eller dömer i basket.
– Det roligaste är att träna med laget, prata och lära känna varandra, tycker Niko.
Nikos mamma Anna är lagets tränare.
– Här på träningen är hon min tränare, inte min mamma. Det är lite som att jag träffar en annan person på planen, säger Niko som tycker att det funkar bra.
Basket handlar mycket om teknik, när man ska skjuta, passa och dribbla. Korgarna sitter 2,6 meter över golvet så det krävs både mag- och armstyrka för att få bollen att gå i mål.
– Skott på mål är svårt. Då behöver jag ha extra mycket fokus och använda hela kroppen för att få upp bollen, säger Niko.
– Det gäller att sikta och kasta hårt uppåt, men samtidigt inte med full styrka, säger Otto.
Otto och Gustav föddes med Artrogrypos (ett syndrom som gör att man föds med en del böjda och stela leder) och Niko föddes med en cp-skada, vilket innebär att hjärnan har fått en skada som gör att en eller flera muskler i kroppen inte fungerar som de ska och påverkar hur man kan röra sig. Det gör att de är rullstolsburna för det mesta. Alla tre är väldigt skickliga på att styra sina rullstolar i hög fart, vilket är en fördel i rullstolsbasket. De berättar att de ofta krockar när de kämpar om bollen, något alla tre bara tycker är kul.
– Enligt mig är det ett mål att få de andra att välta på träningen, skojar Gustav.
– Basket är en kontaktsport, så man kan inte vara rädd för det, säger Niko.
De längtar efter att spela matcher mot andra och hoppas på att de ska bli fler i laget. Laget är nytt och startades i höstas. Än så länge är de bara tre spelare.
– Både tjejer och killar mellan 10 och 17 år är välkomna att börja, säger tränaren Anna.
De tycker att det är bra att Svenska basketbollförbundet sagt att de vill satsa på rullstolsbasket. Omkring 75 personer i Sverige spelar rullstolsbasket i dag. De spelar i föreningar i Solna, Nacka, Göteborg, Malmö och Norrköping.
– En idé vi tittar på är att börja spela matcher tre spelare mot tre. På så vis kan det bli lättare att vara med och enklare att starta lag, säger Orkan Berktan som jobbar på Svenska Basketbollförbundet.
Om det går igenom skulle Otto, Gustav och Niko kunna börja spela match.
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se