Elever om nationella proven: ”Skönt att slippa stressa”

Inga fler nationella prov kommer att hållas under våren. Lydia, Lorin och Thomas hoppas att det inte kommer påverka deras betyg.

Filippa Rosenberg
Publicerad
Lorin, Lydia och Thomas skulle ha gjort tre nationella prov i vår. De hade börjat öva inför proven som nu är inställda. ”Morfar är en mattenörd, så han förhörde mig”, berättar Lydia. Foto: Emma-Sofia Olsson

Skolorna kommer inte längre att hålla vårens nationella prov. Det har Skolverket, som ansvarar för att styra den svenska skolan, bestämt. Anledningen är att många elever och lärare har varit hemma på grund av coronaviruset, och de som är på plats har för mycket att göra.

Thomas, Lorin och Lydia går i sexan på Internationella engelska skolan i Uppsala. De tycker att inställda nationella prov är både positivt och negativt.

– Nu har vi tid att plugga på saker vi ligger efter med i skolan. Samtidigt är det lite tråkigt att de ställdes in, jag vill ju lära mig saker, säger Lorin.

– De flesta i klassen blev glada över att slippa plugga till nationella proven. Men fokuserar man mycket på skolan kanske man blev besviken, då kanske man redan hade börjat plugga, säger Lydia.

– Jag tycker det är skönt att inte behöva stressa med dem. Det stressas inför prov och extra mycket inför de nationella, säger Thomas.

Totalt 24 stycken nationella prov var inplanerade för grundskolan och gymnasiet under våren. Fyra prov hann genomföras och 20 ställdes in. Foto: Emma-Sofia Olsson

Betyg ska fortfarande sättas på alla elever, och lärarna kommer att ha annat än nationella proven till hjälp. Men kompisarna tror ändå att de inställda proven kan påverka betygen för vissa elever.

– Om man ligger mellan två betyg kan nationella proven visa att du borde höjas till det högre. Hoppas att lärarna har tillräckligt med material för att kunna bedöma oss rättvist ändå, säger Lydia.

– Ju fler prov, desto fler tillfällen har du att höja dina betyg om du pluggar inför dem, säger Thomas.

– Jag är inte nervös för att få sämre betyg av det här. Mina betyg hade nog inte ändrats särskilt mycket av att göra proven. Jag hoppas inte det i alla fall, säger Lorin.

Visste du att förskoleklassen blev obligatorisk 2018? Innan dess var det skolplikt från årskurs 1 till 9. Foto: Emma-Sofia Olsson

Vissa årskurser i Internationella engelska skolan har börjat med distansundervisning, men ibland kommer eleverna till skolan för att göra andra prov.

– Nationella proven känns viktigare och mer avgörande än de vi gör nu. När vi ändå är i skolan känns det som att vi lika gärna hade kunnat prioritera de nationella proven, säger Lydia.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons