RecensionNya filmer

ParasitHyllade vinnarfilmen spränger alla gränser

Choi Woo-shik, Song Kang-ho, Jang Hye-jin och Park So-dam i den sydkoreanska filmen ”Parasit”.
Choi Woo-shik, Song Kang-ho, Jang Hye-jin och Park So-dam i den sydkoreanska filmen ”Parasit”. Foto: Triart

Slapstick, social satir och shakespeareanskt drama. I Guldpalmsvinnande ”Parasit” tar den sydkoreanska regissören Bong Joon-ho ut svängarna när han skildrar interna familjestrukturer och patriarkal maktutövning.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Vem är det som är parasit här? Det snabba svaret är väl den fattiga familjen Kim, som med list och lögn nästlar sig in hos den rika familjen Park, som bor lyxigt i livsstilsmagasinsmässig villa med välputsad trädgård och tjänstefolk. Det börjar med att unge herr Kim, tonårssonen, anlitas som läxhjälp i engelska åt den rika tonårsdottern. Till hjälp har han grundligt förfalskade papper från ett universitet där han aldrig har satt sin fot, tillverkade av en företagsam och flinkt photoshoppande syster.

Familjen Kim bor i en sjabbig källare med insektsproblematik och har inte råd med wifi. De försörjer sig – eller rättare sagt: försörjer sig inte – på att vika pizzakartonger. När väl sonen har fått in en fot innanför dörren hos det rika herrskapet gäller det att bums få in resten av familjen också. Den förfalskande systern blir någon sorts bildterapeut åt unga sonen Park. Pappa Kim blir chaufför och mamma Kim blir hushållerska sedan företrädarna har blivit bortintrigerade på lömskt vis.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons