ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Avbryt genast Sveriges vapenexport till Turkiet”

En amerikansk soldat ser på medan SDF, Syriska demokratiska styrkorna, river en försvarsposition. USA har fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner vilket förvärrar SDF:s läge inför en eventuell turkisk offensiv. Bild från 21 september.
En amerikansk soldat ser på medan SDF, Syriska demokratiska styrkorna, river en försvarsposition. USA har fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner vilket förvärrar SDF:s läge inför en eventuell turkisk offensiv. Bild från 21 september. Foto: Staff Sgt. Andrew Goedl/USA:s armé/TT

Ett turkiskt anfall mot norra Syrien utgör ett dödligt hot mot det kurddominerade styre som besegrade IS genom att vara dess raka motsats: kvinnor och män som strider tillsammans för feminism, ekologi, demokratisk utveckling och jämlikhet. Det skriver Petter Nilsson, Solidaritetsföreningen för Kurdistan.

Publicerad

Efter ett beslut av Donald Trump att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från nordöstra Syrien har Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan deklarerat att hans väpnade styrkor ska göra en offensiv över gränsen och skapa en ”korridor” på den syriska sidan. En invasion utgör ett dödligt hot för Rojava, den nordöstra delen av Syrien som i dag hålls av de Syriska demokratiska styrkorna SDF, i vilka kurdiska YPG, ”Folkets försvarsenheter”, utgör den största delen.

Laddar…