ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Ingenting mindre än ett mirakelTretton år efter succén: Nya boken suger in läsaren

Markus Zusaks bästsäljande roman ”Boktjuven” blev också film 2014 . ”Ingenting mindre än ett mirakel” är hans första vuxenroman på tretton år.
Markus Zusaks bästsäljande roman ”Boktjuven” blev också film 2014 . ”Ingenting mindre än ett mirakel” är hans första vuxenroman på tretton år. Foto: Norstedts

”Boktjuven”-författaren Markus Zusak är tillbaka med en ny bok. Ida Therén läser en välskriven roman för både unga och gamla vuxna, som också har kallats för ”en hyllning till invandrarnationen Australien”.

Ida Therén
Publicerad
Annons

Det tog 13 år för den australienska unga vuxna-författaren Markus Zusak att släppa sin nästa bok. ”Boktjuven” kom ut 2006 (på svenska 2008). Romanen blev en bästsäljare, och en framgångsrik film. Då var han bara runt 30. Nu är det en man i fyrtioårsåldern med barn och familj som återvänder med sin nya roman ”Ingenting mindre än ett mirakel”. Den har kallats Markus Zusaks ”magnum opus” och ”en hyllning till invandrarnationen Australien”.

Målgruppen för ”Ingenting mindre...” är fortfarande unga, men romanen går lika bra att läsas av vuxna (min pappa som just fyllt 60 var snabb att sno mitt exemplar) vilket tyder på en imponerande ”crossover”- förmåga. Språket är ovanligt, sparsmakat, poetiskt, lekfullt nästan barnsligt. Zusak envisas med att låta meningarna sväva ensamma på raderna, vilket ger en känsla av en text på vers förutom att det inte rimmar.

Laddar…