ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint

Bränner till när konsthistorien skrivs om

Hilma af Klint var en visionär föregångare inom abstrakt konst.
Hilma af Klint var en visionär föregångare inom abstrakt konst. Foto: Folkets Bio

Hilma af Klint skildras i en ny vacker dokumentär som har ett angeläget ärende – att lyfta fram förbisedda kvinnliga konstnärskap. Dessutom presenteras en intressant konspirationsteori.

Clemens Poellinger
Publicerad

Den kvinnliga gestalten med den högt uppsatta frisyren syns bara bakifrån eller snett från sidan. Hon är klädd i vit blus med hög krage à la tidigt 1900-tal och nu rullar hon upp sin långa mörka yllekjol mot midjan för att få den ur vägen när hon knäböjer över det stora papperet som täcker golvet. I en skål rör hon ut färgpigment med ägg till en lysande orange nyans för att sedan med breda drag föra penseln i vackra svepande linjer över sin skiss.

Det vi ser är tillblivelsen av Hilma af Klints monumentala målning ”Mannaåldern”, så som den tyska filmaren Halina Dyrschka skildrar den i sin dokumentär om konstnären. Från återgestaltningen av måleriakten glider så bilden över till det ursprungliga verket från 1907. En av de gigantiska målningarna ur sviten ”De tio största”. Den väckte stor sensation när den visades på Moderna museet 2013 och har tillsammans med ”Målningarna till Templet”, en serie verk hon upplevde sig utföra på uppdrag av högre medvetanden som talade genom henne, skapat enorm uppmärksamhet internationellt. Nu senast på Guggenheim i New York där utställningen lockade en publik på 600 000 personer, museets mest besökta någonsin.

Laddar…