Tegnell: Vi minskade spridningen radikalt

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Allmän smittspridning av coronaviruset sker nu i flera delar av landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt fortsätter Sverige att vidta försiktigare åtgärder än många grannländer.

– Vi gör de saker man behöver göra vid ett visst givet tillfälle, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Coronaepidemin skördar allt fler liv, både i Sverige och internationellt. Totalt i världen har runt 7 000 dött av smittan, meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagen, medan 200 000 har smittats. På onsdagen hade, enligt TT, knappt 1 200 personer smittats i Sverige och åtta som insjuknat dött.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det bara toppen av ett gigantiskt isberg, säger Anders Tegnell.

I Sverige har hittills åtta personer avlidit av covid-19 och tolv personer har fått intensivvård. Samtidigt sker nu allmän smittspridning i flera delar av landet och inte, som tidigare, enbart i storstäderna. Påfrestningarna på sjukvården blir allt större.

Socialstyrelsen undersöker nu om Sverige kan skala upp produktionen av sjukvårdsutrustning. I bland annat Storbritannien och Frankrike har parfymtillverkare och fordonstillverkare börjat ställa om sin produktion för att möta det ökade behovet av sjukvårdsutrustning.

I många andra länder har också betydligt mer omfattande åtgärder vidtagits för att minska smittspridningen – men Anders Tegnell försvarar Sveriges linje.

Annons
Annons

– Det är jätteviktigt att komma ihåg nu att man kan inte göra allt hela tiden, utan att man vidtar åtgärder när de har som bäst effekt, säger han.

Att avråda människor från att exempelvis gå på gymmet, bio, teater eller nattklubb skulle ge marginella effekter, enligt Anders Tegnell.

– Vi följer erfarenheter från andra länder, men de vinster vi ser i dag är väldigt begränsade. Det är viktigt att hålla kvar vid det grundläggande rådet att stanna hemma om du är sjuk. Det kommer också bidra till att vi inte får smittspridning i träningslokaler och så vidare, säger han.

Många undviker nu evenemang som konserter, nattklubbar eller gym – är det överdrivet?

– Nej, men från vår sida är det viktigt att vidta åtgärder där vi ser att vi har stora positiva effekter på smittspridningen och att vi inte ställer till med en massa oreda alldeles i onödan. Sedan kan folk hjälpa till lite extra genom att till exempel minska antalet på biografer eller teatrar. Men den stora skillnaden är att man stannar hemma när man är sjuk.

Hur ser du på att Filmstaden beslutat att stänga sina biografer?

– Jag tror inte att det kommer göra någon jättestor skillnad när det gäller smittspridningen i Sverige, men är det så man vill göra är det helt okej.

Folkhälsomyndigheten råder dock arrangörer av mindre evenemang att se över vad de kan göra för att minimera smittspridningen, till exempel genom att korta ner evenemanget eller se till att det finns god tillgång till handsprit och möjlighet att tvätta händerna.

Men myndighetens främsta fokus ligger just nu på att hålla smittan borta från sjukvården och från äldrevården, påpekar Anders Tegnell.

Annons
Annons

Det har gjort att man har styrt om prioriteringen över vilka som testas. Samtidigt har världshälsoorganisationen WHO gått ut och rekommenderat alla länder att utföra så många provtest som det går.

Vi minskade smittspridningen radikalt från alla personer som kom hem ifrån Italien och det gör att vi nu har ett bättre läge.

Följer vi verkligen WHO:s rekommendation i Sverige?

– Jodå, det gör vi. Vi testar hela tiden.

I den utsträckning som WHO menar att vi bör?

– WHO menar att man ska testa så mycket man kan. Och vi testar absolut så mycket som hälso- och sjukvården och labben hinner med. Men det gäller också att testa rätt. För oss gäller det framför dem som läggs in i sjukvården och i äldrevården så att smittan inte kommer in där.

Enligt Anders Tegnell finns en delförklaring till att Sverige vidtar mindre dramatiska åtgärder också i att vår smittspridning ligger efter många andra länder.

– Det beror mycket på att vi gjorde ett jättejobb i Sverige när det gäller alla personer som kom hem ifrån Italien. Vi minskade smittspridningen från dem radikalt och det gör att vi nu har ett bättre läge och kan vara bättre förberedda än andra länder, säger Tegnell som särskilt lyfter fram hälso- och sjukvården samt smittskyddsenheter.

– Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb med att hitta så många av den här gruppen Italien-resenärer och uppenbarligen minimerat smittspridningen på ett helt fantastiskt sätt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons