Ledarskiktet för ”Dödspatrullen” från Rinkeby har splittrats. Foto: Polisen. Montage: Henrik Malmsten
Ledarskiktet för ”Dödspatrullen” från Rinkeby har splittrats. Foto: Polisen. Montage: Henrik Malmsten

Danska fällan – slutet för svenska ”Dödspatrullen”?

Svensk polis hade jagat dem länge. Men det var Danmark som fick stopp på den så kallade Dödspatrullen. I Rinkeby andas man ut. ”Det betyder oerhört mycket för oss. Men så har vi återväxten”, säger Therese Rosengren, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Frida Svensson, Åsa Erlandsson
Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige svensken försökte fly när dansk polis spårade upp hans gömställe. Han stod och balanserade på ett balkongräcke utanför en lägenhet i Århus, samtidigt som en polishund gläfste nere vid markplan. I juni ifjol fick mannens tid i frihet ett abrupt slut. Han greps tillsammans med sina kumpaner, misstänkta för dubbelmord.

22-åringen heter Mohamed Ali och är en av de fyra ledarna för Sveriges kanske mest omskrivna kriminella nätverk – Dödspatrullen från Rinkeby, eller DP som de kallas av medier och poliser. Dödspatrullen har legat i krig med ett annat nätverk, Shottaz, sedan 2015. Den till synes ändlösa hämndspiralen har skördat minst tio unga mäns liv och är den blodigaste konflikten i Stockholm. Dödspatrullen använder unga killar för att mörda sina rivaler – här finns 16-åringar som både blivit offer och mördare.