ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Johan Rockström:Corona- och klimatkrisen har samma grundorsak

Johan Rockström
Vilken ekonomi vill vi se när krisen är över? frågar sig Johan Rockström.
Vilken ekonomi vill vi se när krisen är över? frågar sig Johan Rockström. Foto: Cozzoli/Fotogramma/Ropi/AP

Coronakrisen har fått världens regeringar att agera kraftfullt för att rädda världsekonomin. Nu måste vi fråga oss: vilken ekonomi vill vi se när krisen är över? Samma som före krisen – eller en ny, mera hållbar ekonomi som stärker oss också inför vår största kris, nämligen klimatkrisen?

Johan Rockström
Publicerad
Annons

Låt mig börja med det viktigaste. Det finns ingenting positivt i att coronakrisen leder till minskade utsläpp av växthusgaser genom att den globala ekonomin bromsar in. Vi kommer aldrig nå ett stabilt klimat på Jorden om vägen dit är att människor skall förlora jobb och att företag knäcks och börsen rasar. Enda sättet att nå en hållbar framtid är att vägen dit är mera attraktiv, för jobben, ekonomin, hälsan, och säkerheten. Inte uppoffringarnas Armageddon.

Därför är det fel att exploatera pandemin för sin egen agendas skull (som för miljön). Men det betyder inte att det är ett tecken på nonchalans om man nu på allvar börjar tänka på agerande bortom krisen. Tvärtom – i detta nu plöjs tusentals miljarder dollar, en signifikant del av världens BNP, från oss skattebetalare, in för att rädda ekonomin. Då blir frågan förstås: När vi reser oss ur den största krisen sedan 2:a världskriget, vilken ekonomi vill vi då ha?

Laddar…