Korven som innehåller 104 procent kött

Här är korven som innehåller mer kött än vad som är möjligt. Fyra procent mer närmare bestämt. Trångsvikens Chark deklarerar nämligen att deras älg- och renkorv innehåller hela 104 procent kött, och då är inte lök och kryddor inräknade.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons

Många konsumenter undrar vad som finns i korv egentligen. Är det kött eller bara slaktrester? Trångsvikens Chark deklarerar nu stolt att deras korvar ”Älg vilde” och ”Ren vilde” innehåller hela 104 procent kött. Då är inte lök, kryddor och salt ens inräknade.

Enligt Åke Turesson är dock procentsatsen helt riktig:

– Korven som väger 100 gram innehåller 104 gram kött. Då blir det 104 procent, säger han till SvD.se.

– Om vi skulle skriva att det vore mindre kött än 104 procent har vi inte följt lagen riktigt. Enligt lagboken blir det de här procentsatserna. Vi har korvar med 125 procent kött också, fortsätter han.

Men är det inte skillnad på gram och procent?

– Jo, men nu säger lagen att vi ska skriva så här så då gör vi det. Det skulle ju underlätta om man istället skrev att för 100 gram korv har vi använt så här många gram kött. Det kan jag hålla med om. Men innehållsförteckningen behöver inte sluta på 100 procent.

Trångsvikens Chark hävdar,
enligt DN.se, att de har haft frågan om köttinnehåll på över 100 procent i korv uppe hos Konsumentombudsmannen, KO, och då fått innehållet godkänt. Enligt
Sveriges Radio Jämtland ska Konsumentombudsmannen dock krävt att de ändrade formuleringen till att de använder 104 gram kött till 100 gram korv och inte procent. Detta då det inte är acceptabelt att något innehåller mer än 100 procent.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons