Barnbilder i sociala medier kan bli olagliga

"Sharenting", föräldrar som lägger upp bilder på sina barn på sociala medier, har blivit en omdiskuterad fråga. Arkivbild.
"Sharenting", föräldrar som lägger upp bilder på sina barn på sociala medier, har blivit en omdiskuterad fråga. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att föräldrar lägger upp bilder på sina barn på internet, så kallad "sharenting", kan väcka ilska hos barn och ungdomar som inte har gett sitt samtycke till föräldrarnas dokumenterande i sociala medier.

När barnkonventionen nästa år blir svensk lag ökar barnens skydd, något som på sikt kan leda till nya lagar som påverkar vad föräldrarna får lägga ut på internet.

Jenny Rydberg/TT
Publicerad
Annons

Att dela bilder på sina barn på sociala medier, så kallad "sharenting", utan att ha fått barnens samtycke, har blivit ett omdiskuterat ämne den senaste tiden. Detta efter att den amerikanska skådespelaren Gwyneth Paltrow i våras lade ut en bild på sin dotter Apple i en skidlift, något som fick dottern att ryta ifrån i kommentarsfältet.

FN:s barnkonvention innehåller 54 artiklar som slår fast vilka rättigheter som bör gälla för världens barn. Från den 1 januari 2020 blir den svensk lag. Barns rättigheter kommer att stärkas juridiskt, något som kan komma att påverka vilka bilder och vilken information föräldrar får sprida om sina barn på internet utan att bryta mot lagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons