Ekonomin det verkliga testet

Det har bara gått fyra av de amerikanska presidenternas traditionella första 100 dagar. Barack Obama stökade undan de lättaste vallöftena i hisnande takt – men det verkliga testet på hans ledarskap stundar de kommande 96 dagarna med det ekonomiska stimulans­paketet och så småningom en sjukvårdsreform.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

Snabbrepetition av de senaste dagarnas nyheter från Vita huset: förbud mot lobbying från före detta medarbetare, lönestopp för de högst betalda tjänstemännen, stängning av Guantánamolägret, stopp för tortyr, nya sändebud till konfliktområden, skattemedel godkänns till biståndsmottagare som har abort med i familjeplaneringen.

Den gällande övertygelsen i USA är, även bland en del republikaner, att Barack Obama måste lyckas, så att den normala amerikanska can-do-andan stärks och ekonomin kommer på fötter igen. Men, tvivlen som omgett den relativt oprövade exsenatorn från Illinois har inte försvunnit. De gäller såväl hans ideologiska inriktning som förmåga att översätta den smittande retoriken i praktiska resultat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons