Brutala bilder av bosättarvåldet

Utan bildbevis har palestinier på den ockuperade Västbanken svårt att bli trodda när de ska anmäla övergrepp från israelisk militär eller bosättare. Men videokameror kan minska deras rättslöshet. I samarbete med en israelisk människorättsorganisation dokumenterar mer än 200 amatörfilmare våldets vardag under ockupationen på Västbanken och i Gaza.

Bitte Hammargren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En ung fånge med bakbundna händer och bindel för ögonen blir skjuten i benet med en gummikula på en dryg meters avstånd. Detta brutala övergrepp mot en fånge i det palestinska samhället Ni’lin, nära Gröna linjen (gränsen fram till junikriget 1967), filmades 2007 av en palestinsk tonårsflicka, Salam Amira.

Om inte Salam Amira haft en videokamera i händerna hade händelsen sedan länge varit bortglömd och bara funnits noterad som en siffra i statistiken över palestinier som skadats i incidenter med israelisk militär. Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem hade inte heller kunnat kräva förundersökning mot soldaten och hans befäl som senare blev fällda, även om inget straff har utkrävts ännu enligt människorättsorganisationen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons