Satsningar gav inte fler boklån

Idag klubbas ytterligare två bibliotekssatsningar för flera miljoner i Stockholm. Men trots hög profil i biblioteksfrågor satsar Stockholm minst av storstäderna. Vare sig utlåning eller öppethållande har ökat.

Publicerad
Annons

Idag håller Stockholms kulturnämnd sitt sista möte före valet. På dagordningen står ännu ett beslut om bibliotekssatsningar. Luma-bibliotekets yta ska trefaldigas, ett fräscht kafé öppnas strax intill, och utöver böcker ska barnfamiljerna i Hammarby sjöstad kunna låna leksaker. Nämnden väntas också ge startskott för ytterligare en sådan positiv satsning, ett nytt bibliotek vid Hässelby torg, i en stadsdel som saknat bibliotek sedan Hässelby strand stängdes 2008.

Stadshusalliansens biblioteksomvandling i Stockholm är lika hyllad som kritiserad. Den syftar till att öka tillgängligheten och skapa modernare bibliotek i bra lägen. I Bredäng och Högdalen finns numer t-banebibliotek, och det gäller även i city, där t-banebiblioteket vid Stureplan nyligen tilldelades Stockholms handelskammares stadsmiljöpris. Men samtidigt oroar sig bibliotekspersonalen för nedskärningar och försämrad service, något som den rödgröna oppositionen passar på att föra fram som ett annat viktigt ärende vid kulturnämndsmötet idag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons