Äta ogräs? Javisst!

Maskrosor, brännässlor och kirskål. ”Bläh” säger många, ”mums” tycker Kerstin. ”Det är jättegott att ha i smoothier”, säger hon

Tina Harr
Publicerad
Kerstin tycker om att äta granskott. ”Det är syrligt och gott”, säger hon. Mamma Emma till vänster. Foto: Ari Luostarinen

I juni är dagarna långa och ljusa, humlorna surrar och maskrosor, kirskål och brännässlor växer här och var - växter som många försöker bli av med. Till exempel genom att klippa bort dem med gräsklipparen.

Men Kerstin och hennes familj i Gnesta tycker att de bör tänka om. Mycket av det som kallas ogräs går faktiskt att äta och innehåller en hel del näring.

Björklöv kan man göra både te och schampo på. Foto: Ari Luostarinen

Bara några minuter från huset där de bor har Kerstin och hennes mamma Emma hittat bra ställen där de plockar ogräs, eller vilda växter som man också kan kalla det. Som till exempel maskrosor. De kan man använda till lite allt möjligt, som marmelad och saft. Bladen kan man ha i sallad och så kan man steka knopparna och koka roten.

– Men maskrosblad tycker inte jag om. De brukar jag mata min hamster Kalle med, säger Kerstin.

Tidigt på våren när brännässlorna är små kan man plocka dem utan handskar, berättar Emma, när hon promenerar längs den vanliga rundan i kvarteret.

Men i juni har nässlorna vuxit sig så pass stora att man behöver rejäla handskar för att inte bränna sig på de luddiga håren. Och trots att Kerstin har handskar på sig bränner hon sig när hon böjer sig ner för att lägga några nässlor i korgen.

– Aj! De var nog för tunna, säger Kerstin och tittar på den lilla brännblåsan som syns när hon tar av handskarna.

Maskrosor kan man ha till mycket, men Kerstin gillar inte att äta bladen. Foto: Ari Luostarinen

Det är viktigt att tänka på några saker när man plockar vilda växter, tycker Kerstin.

– Om man inte vet vad det är för växt, så googla och kolla noga så du inte råkar plocka något giftigt, säger hon.

Björklöv är lätta att känna igen. Kerstin lägger ner några löv i korgen och berättar att man bara ska ta lite blad, kanske några nävar, och plocka så långt man når. Kerstins mamma brukar göra te eller schampo av björklöven.

Om man klipper ner en näve fräscha björklöv i en burk, häller på några deciliter ljummet vatten och låter det stå 30–60 minuter frigörs naturliga tvålämnen ur bladen.

– När man skakar löven och vattnet i burken så skummar det och blir som en rengöring för håret, säger Emma.

Promenaden leder vidare till Kerstins skola där de hittar ljusgröna granskott – de brukar Kerstin plocka på rasterna och äta.

– Det är gott! De smakar lite syrligt, säger hon.

Kerstin vill att fler ska se brännässlor, maskrosor och kirskål som något mer än bara ogräs. Och flera finrestauranger har numera vilda växter på menyn. ”Man kan ha dem i smoothier, soppor och sallader”, säger hon. Foto: Ari Luostarinen

En annan favorit är kirskålssmoothie.

– Smoothien innehåller kirskål, granatäpple och blåbär och är jättegod.

Även om det är bäst att plocka vilda växter och örter innan midsommar, när växterna fortfarande är små och smakar bättre, går det att fortsätta plocka under hela sommaren och hösten.

– Vi brukar göra saft på syrén, det är jättegott. Och på hösten plockar vi alltid blåbär, säger Kerstin.

Granskott! Foto: Ari Luostarinen
Läs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons