Peter Alestig:8000 bränder i Amazonas – men inget ramaskri

Peter Alestig
Men i fallet med Amazonas är det kanske ännu viktigare att ställa sig den omvända frågan: är det bränderna som ligger bakom klimatförändringen, skriver SvD:s Peter Alestig.
Men i fallet med Amazonas är det kanske ännu viktigare att ställa sig den omvända frågan: är det bränderna som ligger bakom klimatförändringen, skriver SvD:s Peter Alestig. Foto: Edmar Barros/AP

På en vecka har över 8 000 bränder registrerats i Amazonas – dubbelt så många som förra året, enligt Brasiliens myndigheter. Nu varnar forskare för att bränderna kan få hela ekosystemet att kollapsa och bli savann.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hösten 2019: Bränderna i Amazonas, som då ökat med nästan 200 procent mot året innan, skapade i det närmaste en global upprorsstämning. Frankrikes president Emmanuel Macron gick till frontalangrepp mot Brasiliens Jair Bolsonaro, som först gick till motangrepp – men till slut lovade krafttag mot bränderna och sätta in militären för att övervaka regnskogen.

Hösten 2020: Under septembers första vecka registrerades 8 373 bränder i den brasilianska delen av regnskogen, enligt satellitmätningar från landets myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är dubbelt så många som under samma period förra året. Samtidigt ser bränderna i augusti ut att nå ett nytt 10-årshögsta. De första siffrorna över månaden visade på en minskning med 2 procent mot förra året, men efter att Nasa och den brasilianska motsvarigheten Inpe upptäckt att en satellit givit för låga siffror kommer nu siffrorna att revideras upp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons