Taket sänks – max åtta personer får samlas
Taket för allmänna sammankomster sänks till max åtta personer, meddelar regeringen. Statsminister Stefan Löfven (S) höll pressträff tillsammans med bland andra inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S).
Regeringen presenterade på måndagen hårdare coronarestriktioner då det finns en oro över att många inte tar smittrisken på allvar. Vid den digitala pressträffen som hölls medverkade även finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Stefan Löfven inledde pressträffen:
– Nu ser vi att följsamheten är lägre, säger statsministern och syftar på att människor inte följer råden och rekommendationerna tillräckligt väl.
– Därför krävs mer av förbud för att få ner smittan igen. Det kommer att bli värre. Vi lever i en prövningens tid nu. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen.
Från och med den 24 november får max åtta personer delta vid en allmän sammankomst, meddelar Löfven.
– Detta saknar motstycke i modern tid, men är helt och hållet nödvändigt för att minska smittspridningen, säger han om den nya åtgärden.
– Det är en mycket tydlig och skarp signal om vad som gäller framöver, tillägger han.
Regeringens förslag om den nya åtgärden skickas nu på remiss.
– Det kommer att bli värre innan det blir bättre, men det vi gör nu kommer också avgöra hur det blir senare.
Inrikesminister Mikael Damberg säger att utgångspunkten är att skärpningen ska vara tillfällig och inte gälla längre än fyra veckor.
– Sådana här begränsningar ska inte gälla längre än nödvändigt säger han och tillägger:
– Vi tar inte lätt på att begränsa folk att få samlas, men vi måste få ner smittspridningen.
Regeringen ska i samarbete med Folkhälsomyndigheten undersöka om begränsningen fått önskad effekt.
Begränsningen kan förlängas över jul och nyår om det är nödvändigt.
– Om situationen inte har förbättras kommer restriktionen behöva förlängas över jul och nyår, säger Mikael Damberg.
– De beslut vi presenterar här i dag kommer få fortsatta konsekvenser för näringar, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
De stöd som redan presenterats av regeringen till företag kommer sannolikt inte räcka, säger Bolund. Därför kommer man se över om ytterligare stöd kommer behövas framöver.
– Så fort det är möjligt ska vi ge besked till näringsidkare om ytterligare stöd, säger Bolund.
– Ingen sjukvård i världen kan klara hur mycket belastning som helst, säger socialminister Lena Hallengren.
Därför bedömer regeringen att fler tvingande och mer strikta åtgärder behövs, fortsätter hon:
– I en kris som denna måste var och en göra sitt, inte bara för att lagen säger det utan för att samvetet säger det. Gör allt du kan för att minska smittspridningen.
Tidigare har en maxgräns på åtta personer gällt för restaurangbesök, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
– Nu gäller samma begränsning för allmänna sammankomster.
Smittspridningsläget har försämrats snabbt de senaste veckorna. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser skulle publik på upp till 300 personer tillåtas med visst avstånd mellan dem.
Men många regioner i landet har ändå hållit fast vid det lägre publiktaket på 50 personer.
På en fråga om det var ett misstag att höja maxtaket tidigare säger Hallengren:
– Jag tycker man ska minnas den situationen som vi var i då, det har gått väldigt snabbt. Nu har vi ett annat läge, det är därför vi står här i dag.
På TT:s fråga om vad de nya restriktionerna innebär för julfirandet svarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man tittar på de frågorna just nu.
– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner, och skolledighet. Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild över hur vi ser på det, och på vilka restriktioner som ska gälla. Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, och å andra sidan vill vi vara så sent ute att de bedömningar vi gör är tillämpliga under julen. Det kommer ett besked en bit in i december.
Valet av åtta som tak på antalet deltagare vid offentliga sammankomster är en effekt av den lagstiftning som används, enligt statsminister Stefan Löfven.
– Justitieombudsmannen säger att mellan fem och tio personer är det man talar om när det handlar om offentliga sammankomster och det är den här lagstiftningen vi nu använde. Vi har lagt oss i mitten av det spannet så att säga. Sen är det också synkroniserat med det vi har på restauranger, så vi tänkte att det är bra om man har samma siffra, säger Stefan Löven.
– Vi har en för allvarlig smittspridning i vårt samhälle, vi kan inte vänta, vi tar de mått och steg som krävs, säger Löfven.
Smittspridningen beskrivs för närvarande som vid och förekommer i alla åldrar, enligt Johan Carlson.
– Situationen är ganska olika i olika områden. I studentstäder började det med det, men det finns en ganska vid smittspridning, vi har smittspridning i alla åldersgrupper nu.
Så sent som i förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22. Stoppet är tänkt att träda i kraft den 20 november.
– Tyvärr ser det ut som att vi går mot mörkare tider när det gäller smittspridningen. Alla kurvor går åt fel håll, sade Löfven i onsdags.
Veckan dessförinnan gav regeringen och Folkhälsomyndigheten besked om skärpta regler för restaurangbesök. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang.
– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar, sade Löfven vid presskonferensen den 3 november.