RecensionNya romaner

AliensEn mästare på livets detaljer och motstridiga känslor

Terézia Mora är född i Sopron, Ungern, 1971. Hon lever idag i Berlin och skriver på tyska.
Terézia Mora är född i Sopron, Ungern, 1971. Hon lever idag i Berlin och skriver på tyska. Foto: Peter von Felbert

Om man kan tala om ett runt, överraskande berättande är Terézia Moras just sådant: allt möjligt kan hända, och allt händer. Emi-Simone Zawall har läst en novellsamling som med stor exakthet lyckas gestalta främlingskapets många uttryck.

Emi-Simone Zawall
Publicerad
Annons

Masahiko Sato är japan, professor och sedan bara en dag: pensionär. Han bor i Tyskland med sin yngre hustru Vera, sonen är utflugen. Vad ska han göra av sitt nya liv? Han går på promenad, vet inte vart, vet inte vad, kanske ska han skriva en bok, kanske något skönlitterärt. På vägen hem passerar han en kemtvätt där han får syn på ett litet japanskt altare och ett porträtt av barmhärtighetens gudinna Kannon i skyltfönstret. Bakom detta, inne i butiken, en kvinna i ungefär samma ålder som hans hustru. Han ser att hennes långa svarta hår är flätat och fäst högst upp på huvudet så att hårtopparna vid flätans slut faller isär som en liten solfjäder. Där och då förändras Masahiko Satos liv.

Längtan efter kärlek, sorgen efter en förlorad kärlek, aldrig funnen kärlek, ensamhet och främlingskap i vår tid är temat för den ungersk-tyska författaren Terézia Moras novellsamling ”Aliens.” (Rámus) som nu ges ut på svenska i Linda Östergaards översättning. De tio novellerna utspelar sig i löst tecknade miljöer i Tyskland, Japan, Storbritannien och Ungern och skildrar en rad vitt skilda öden. Det är den gamle mannen som en dag blir rånad av en kille och börjar springa efter honom för att sedan fortsätta springa, tonårsföräldern Ella Lambs valhänta försök att få livet att gå ihop, advokaten och pensionatsägaren Amadeo som blivit ett med sitt pensionat, den frånskilde småbarnspappan som minns sin döde barndomsvän, det unga paret Tim och Sandy som drömmer om livet och om havet, nattportiern som hyser förbjudna känslor för sin halvsyster, och så vidare: människor som alla på ett eller annat sätt förlorat sig själva men inte sitt hopp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons