”Har alltid en smoothie i handen”

Johannes Cullberg startade matvarukedjan Paradiset, som han driver vidare som webbutik med inriktning på eko, närodlat och hälsosamt.
Johannes Cullberg startade matvarukedjan Paradiset, som han driver vidare som webbutik med inriktning på eko, närodlat och hälsosamt. Foto: Kate Gabor, AG

Hälsoentreprenören Johannes Cullberg växte upp på rostat bröd och sylt. Idag består kosten av benbuljongsprotein och blomkål.

Publicerad
Rosiello
Foto: Rosiello
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy
Annons
Rosiello
Foto: Rosiello

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag går sällan ut och äter. Men om jag gör det blir det AG på Kungsholmen.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Jag har två. Jag var i LA och letade produkter till Paradiset och hittade ett burgarhak på en bensinmack med så sjukt goda burgare, friterad brysselkål och en majonnäs som fick mig att ramla baklänges. Och precis före coronan var min fru och jag i Neapel, på ett ställe som heter Rosiello. All mat var lagad på gårdens egna grejer. Den totala lyckan.

Foto: Rosiello

Ditt första matminne?
– Rostbröd med smör, ost och sylt. Det levde jag på. Pappa var läkare så han insisterade på osten.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Min blender, en Blendtec, som kan köra sönder en mobil. Jag tar med mig den när jag reser och har alltid en smoothie i handen. Gärna med knasiga ingredienser.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Vilka knasiga ingredienser?
– Benbuljongsprotein, surkål, kall potatis, gurkmeja, färsk grönkål, ceylonkanel, kokosgrädde ... Bra fetter och mycket protein, näringstäta grönsaker och några fina kryddor. Och alltid avokado, förstås.

Hemligheten med din spagetti bolognese?
– Lite curry för en rundare smak.

Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– En bra köttbit och rödvin är svårslaget.

Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Är det något jag avskyr är det just det. Men okej, jordnötssmör och majonnäs. Och barnen har sockerfri ketchup.

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Jag skulle vilja käka med Elon Musk, jag anser ju mig själv vara lite galen och satsa på svåra projekt. Jag skulle bjuda på något svenskt, som lammstek med fina grönsaker i säsong.

Foto: Alamy

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Ingen! Sen jag var på en godisfabrik när jag var liten tycker jag inte om sött heller. Under semmel-säsongen äter jag en halv semla för att det är gott, men sen mår jag illa efteråt.

Det mest oaptitliga du ätit?
– Jag har jobbiga dagisminnen av fiskbullar och leverpastej.

Mest underskattade råvaran?
– Blomkål är förbaskat gott och man kan göra mycket på det.

Vilken musik lyssnar du på när du lagar mat?
– Jag lyssnar alltid på temamusik! Italiensk musik till italiensk mat och så vidare Jag tycker att man ska göra lite ceremoni av matlagningen och jag har självklart ett förkläde med mitt namn på.

Din paradrätt?
– Riktigt grym lasagne. Dels en med vitkål i stället för pastaplattor, dels en vanlig. De är feta och härliga med mycket chili.

Foto: Alamy

Vilket är ditt husvin?
– Jag gillar fylliga ekologiska viner. Black stallion är riktigt bra.

Ditt bästa husmorstips?
– Släng aldrig mat, var innovativ med det som finns. Tänk möjligheter i stället för problem, det är mitt motto.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons