Annons

Morgonkaffet kan påverka hela din dag

Finns det en perfekt morgon? Svaret är njä, åtminstone om du frågar Anja Forsnor som är utbildad kost- och livsstilsrådgivare och driver en hälsoblogg.

– Jag är nybliven mamma så för mig handlar det om att frukosten ska vara enkel och smidig utan att jag missar något jag vill ha, till exempel min kaffe, säger hon.

Vad vore en morgon utan kaffe? Foto: Anja Forsnor

I början av 1700-talet sa den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné att kaffe ”synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma”. I dag är vi inte lika radikala i vår syn på kaffe men den svarta drycken spelar stor roll i de flestas liv. I Sverige dricker tre av fyra personer kaffe varje dag och drygt 70 procent av världens vuxna befolkning konsumerar koffein dagligen i form av kaffe, te eller andra livsmedel.

För vad vore en morgon utan kaffe? För många är morgonkaffen lika viktig som smörgåsen, knäckebrödet eller filmjölken. Kaffe sätter standarden för dagen och ger den där lilla extra energikicken som ibland krävs för att hjärnan ska vakna till liv. Anja Forsnor, utbildad kost- och livsstilsrådgivare och personen bakom bloggen anjaforsnor.metromode.se, menar att kaffe fyller en viktig funktion i frukosten.

– För mig är kaffe mer en smakupplevelse än att jag dricker det för att få en koffeinkick. Kaffe hör till morgonen för att det är gott och det passar in, även om det handlar om en kort frukost, säger hon.

Anja fortsätter.

– På morgonen kan jag även ta koffeinfritt kaffe. Det handlar om den där morgonkänslan och att det är så gott tillsammans med frukosten.

Med din bakgrund som kostrådgivare i åtanke, hur mycket påverkas man av koffeinet i kaffe?

– Koffeineffekten beror såklart på kaffets styrka och hur mycket man dricker. Är man ute efter en sådan effekt bör man variera sina kaffevanor och när på dagen man dricker kaffe.

Hur ser en bra morgon ut för dig och vilken roll har kaffe?

– Eftersom jag är nybliven mamma är effektiviteten viktig. Smoothies är ovärderligt, jag gör alltid egna smoothies med frukter och bär. Det är grunden som jag blir mätt av. Efter det tar jag alltid kokt ägg och en kaffe. Det är en standardfrukost.

Hur gör du för att lyxa till det på helgen exempelvis?

– Då vill jag ha nått att tugga på, kanske ett knäckebröd eller en macka med avokado på. Sedan byter ut ägget mot ett pocherat ägg. Men oavsett är kaffen alltid kvar, säger Anja Forsnor.

Här kan du få inspiration och lyfta din frukost till en ny nivå.