Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Jacob Mühlrad: ”Hotel Costes är som en Serge Gainsbourg-låt”

Foto: Pierre Björk/Hotel Costes

Kompositören Jacob Mühlrad äter gott i Tel Aviv, vandrar i Hongkong och lyssnar till Berlinerfilharmonikerna.

Text: Sophie Tisell - 8 februari 2019
Annons
Foto: © Ariel Efron - Photograhpy

North Abraxas, Tel Aviv
Lilienblum St 40, Tel Aviv-Yafo
ontopo.co.il/northabraxass

Tel Aviv är utan tvekan en av mina favoritstäder i världen. Här finns allt: sol, stränder, hav, storstadspuls, otrolig mat och bra nattliv. För att inte nämna det historiska arvet. Restaurangutbudet är stort, men en favorit är North Abraxas, som drivs av israeliska stjärnkocken Eyal Shani. Här beställer jag en butcher’s cut och ett gott israeliskt vin.

Foto: imago stock / imago sportfotodienst/ IBL
Annons
Annons

Berlinerfilharmonikerna, Berlin
Herbert-von-Karajan-Str.1,
berliner-philharmoniker.de

I Berlin har jag haft en av mina starkaste konsertupplevelser någonsin när jag gick och lyss­nade på Berlinerfilharmonikerna som framförde ett verk av Ligeti. Det var otroligt häftigt. Jag rekommenderar alla – oavsett om man gillar klassisk musik eller inte – att uppleva dem. Utöver Berlins starka kulturscen finns det gott om bra restau­ranger, framförallt gillar jag det turkiska köket. 

Hôtel Costes, Paris
Rue Saint Honoré, 75001 Paris
hotelcostes.com

Hôtel Costes i Paris är som att kasta sig in i en Serge Gainsbourg-låt. Jag var här med min tjej och det var overkligt bra. Ett boutiquehotell i klassisk parisisk stil med röda sammetsväggar, blommiga tapeter, vackra badrum och rosbuketter som står uppradade i korridorerna. Allt är väldigt romantiskt, så är man nykär är det ett bra tips att bo här. Dessutom är restaurangen och baren utmärkta, så man behöver knappt lämna hotellet.  

MoMA, New York
11 West, 53 Street, Manhattan
moma.org

2016 hade jag premiär på Carnegie Hall och sedan dess har jag en väldigt speciell relation till New York, eftersom jag länge drömt om att mina verk ska spelas där. Generellt tycker jag att staden är en mer städad version av London. När det kommer till kulturupplevelser är MoMA oslagbart. Jag gillar den permanenta samlingen, men det finns alltid nya utställningar att kolla in. Dessutom har de flera verk av Jackson Pollock, som är en stor favorit.

Foto: Kevin Ma / Alamy / Alamy/ IBL

Dragon’s back, Hongkong
discoverhongkong.com

Jag blev helt kär i Hongkong första gången jag var där. Det är lite mer polerat och europeiskt här än i resten av Asien. Naturen är helt fantastisk och vill man uppleva den ska man åka till Dragon’s back, som är en jättefin vandringsled. Här kan man se ut över det vackra havet som är en fin kontrast till den grönskande växtligheten. Med sin natur och sitt stora restaurangutbud tycker jag att Hongkong fångar det bästa av Asien. 

Jacob Mühlrad är kompositör och utsedd till bäst klädda man på årets Elle-gala.
Foto: Pierre Björk

Annons