De har fastnat för ståpaddling

Det är många som har fastnat för att stå upp och paddla. Syskonen Ella och Elias är två som fallit för trenden Sup – att stå upp och paddla.

Åsa Kahn
Publicerad
Man kan paddla både lugnt och snabbt på Sup-brädorna. Här tar Elias och Ella i ordentligt. Foto: Ari Luostarinen

SvD Junior träffar syskonen Ella och Elias när de tar en tur på sina Sup-brädor i Edsviken i Sollentuna. De tar på sig flytvästarna och kånkar ner de långa brädorna till stranden.

– Vi började paddla själva för två år sedan. Men första gången vi satt på en bräda var för fyra år sedan, berättar Elias.

– Då satt vi framför våra föräldrar, förklarar Ella som inte var mer än fyra år då.

Deras föräldrar Sup:ar också, och familjen tar ofta med brädorna när de åker någonstans. På somrarna paddlar de mycket på Gotland och Västkusten.

– Det är roligt att vara ute och se vattnet ovanifrån. Havet är fint, där finns det sjögräs och växter. När vi var i Varberg i somras såg man havsbottnen för det var så klart vatten, säger Elias.

Elias och Ella började paddla för två år sedan. Foto: Ari Luostarinen

Ella och Elias går ut i vattnet, ställer sig på brädorna och spänner fast fångremmen runt ­benet. Sedan tar de tag i den långa paddeln och paddlar iväg. Elias förklarar hur man ska göra.

– Om man tar bladet så här åt rätt håll får man fart, ­säger han och stoppar ner paddeln i vattnet.

För att svänga finns det flera knep att ta till. Om man bara paddlar på ena sidan svänger man långsamt åt ena hållet. Men ibland behöver man göra en kraftigare sväng.

– Man kan dra paddeln bakåt så här, säger Ella och visar ett annat sätt.

”Det är lite svårt ibland när det blåser mycket”, säger Ella. Foto: Ari Luostarinen

Oftast paddlar Ella och Elias tillsammans med familjen. Men Elias har också börjat tävla. I somras var han med i en tävling som heter Väddö kanallopp.

– När man tävlar kan man träffa andra som paddlar. Man får tävla med andra som man inte känner, säger han.

När SvD Junior träffar Ella och Elias är det perfekt Sup-väder. Det är lagom varmt och framför allt blåser det knappt alls.

– Det är lite svårt ibland när det blåser mycket. Då måste man ta i mer när man paddlar, säger Ella.

Elias berättar om en gång när vågorna var så stora att det blev läskigt.

Oftast är det inte läskigt, utan bara kul. Men man får räkna med att ramla av ibland. Då är det viktigt att man har satt på fångremmen. Annars kan det bli svårt att simma ikapp brädan.

Fångremmen är viktig! Foto: Ari Luostarinen

Vad gör man om man ramlar av?

– Om brädan välter ska man försöka välta tillbaka den. Annars ska man försöka klättra upp. Då ska man inte luta hela kroppen åt ena sidan, utan mot mitten. ­Annars är det lätt att ramla, ­säger Elias och hoppar i vattnet för att visa.

När han kommer upp börjar han snart att frysa. Det är tur att de paddlat klart för i dag och att det är nära hem.