Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Stilombudsmannen: ”Bröllopstal ska inte handla om sex eller gamla ragg”

Vi går mot en säsong fylld av festligheter. Stilombudsmannen Fredrik af Klercker svarar på vanliga frågor om dop och bröllop.

Text: Fredrik af Klercker - 31 maj 2018
Annons

Doppresenter

Hej Fredrik,
Jag ska på dop i helgen och är osäker på hur jag ska klä mig. Jag vill inte vara för uppklädd, vulgär eller slarvig. Har du några tips hur man ska klä sig? Skulle även behöva tips på roliga dopgåvor som inte involverar smycken eller skedar.
/Victor

Hej Victor,

Bra fråga, det är alltid kul att tänka ut kreativa gåvor!

Till doppresent kan det vara roligt att ge något som barnet uppskattar även i vuxen ålder. Det kan till exempel vara ett vin från året dopet äger rum och som når en perfekt mognad när barnet fyller jämt i framtiden. Då kan man skriva en lapp i stil med: ”till 30-årsdagen”. Ett fickur med monogram är också en bra present, det finns att köpa på bland annat Kaplans. En samling Elsa Beskow-böcker kan också vara trevligt – de kan dessutom gå i arv till nästa generation.

Vad det gäller klädseln bör man alltid följa klädkoden som står i inbjudan, exempelvis jackett, smoking eller kavaj.

Om det inte står något speciellt om kläder skulle jag satsa på kavaj och då dra på mig en blå kostym, grå knästrumpor, vit skjorta och paisleymönstrad slips. Och glöm inte att kamma håret om du ska gå på dop!

När det kommer till klädsel handlar det om sunt förnuft. Har du blivit bjuden på dop känner du föräldrarna tillräckligt väl för att vet vilken stil de har. Om föräldrarna gillar dödsmetall och dopet äger rum i ett nedlagt stålverk skulle jag givetvis tänka om min klädsel. Men den generella regeln är kostym och alltid svarta skor, även om dopet är mitt på dagen.

Bröllopstal

Hej Fredrik,
Jag var på bröllop i helgen där en av vännerna i sitt tal började berätta om brudgummens gamla erövringar. Är det lämpligt att ta upp det i ett bröllopstal? Var går gränsen och hur vulgärt och internet får det vara?

/Robert

Hej Robert,

Det absolut sista man vill höra om i ett bröllopstal är gamla ragg eller sex i någon form. Helst ska man undvika att vara både intern och vulgär. Satsa istället på ett kärleksfullt och personligt tal, gärna med en gnutta humor!

Generellt sett tycker jag att det brukar vara för många och dåliga tal på bröllop – jag var själv på ett med 22 stycken vilket är helt orimligt.

Vet man med sig att man inte är en bra talare är tipset att håll det kort och kärleksfullt. Man kommer långt med orden jag älskar er.

Annons