Ny utmaning på vattnet lockar

Tjoho! Nu är lektionen i SUP (Stand Up Paddleboarding) igång.
Tjoho! Nu är lektionen i SUP (Stand Up Paddleboarding) igång. Foto: Simon Rehnström

Ståpaddling är en vattensport som blivit superpopulär. SvD Junior följde med när Runmarö SUP-skola hade sin andra dag.

Annie Ericsson
Publicerad

På Runmarö i Stockholms skärgård är det den andra dagen på SUP-skolan. Gruppen har precis startat första lektionen. De börjar med att gå igenom teknik på bryggan. Ledaren Lena visar hur man ska göra paddeltagen rätt. Sen berättar hon hur man gör en pivotvändning.

– Små barn brukar kalla den ”coola vändningen”, säger Lena.

I gruppen är det första året för vissa men många har varit med flera år i rad.

– Jag har varit med sen den här skolan startade för sju år sen, berättar Ellen.

Ellen och Johan leder en av tävlingarna runt flytbojarna. Enligt Svenska kanoturförbundet är SUP en av de snabbast växande vattensporten i världen. Foto: Simon Rehnström

Johan och Billie har varit med i fyra år. De är överens om att balansen är det svåraste med SUP. Man kan stå upp, stå på knä eller sitta ner när man paddlar.

– Om man står upp och paddlar i motvind blir det tungt. Då blir kroppen som ett stort segel och man blåser iväg med brädan i vinden, förklarar Billie.

– Det svåraste är nog pivotvändningen. Då ska man hoppa bak på brädan och göra en skarp sväng samtidigt som man håller balansen, säger Johan.

Det är en ganska svår dag att åka SUP eftersom det är blåsigt och det bildas en del vågor. Det blir tyngre att paddla när det blåser och man blir trött i musklerna snabbare.

– Man ska stå mitt på brädan för att få bra balans, säger Billie.

– Och böja på benen och hålla paddeln rätt. Då blir det enklare, tillägger Johan.

När det är blåsigt och kallt kan det vara skönt med våtdräkt. Då blir det inte lika kallt om man ramlar i. Alla i gruppen måste ha flytväst.

– Man måste också alltid ha fotremmen på sig. Ramlar man i vattnet kanske man inte hinner simma ikapp brädan annars, berättar Billie.

SUP-yoga och avslappning får avsluta dagens lektion. Foto: Simon Rehnström

SUP-lektionen avslutas med yoga och avslappning i vattnet. Deltagarna har krokat fast sina brädor i varandra så att ingen ska flyta iväg.

Vad är det roligaste med SUP?

– Den bästa känslan är när jag har medvind och det går snabbt, säger Johan.

– Ibland åker min hund med på brädan. Hon har en liten flytväst och sitter med längst bak. Om hon ramlar i får man plocka upp henne snabbt för hon gillar inte vatten, berättar Ellen.

– Att vara med kompisar ute på vattnet. När man gör pivotvändningen kan man få mycket fart och komma runt snabbt, det är roligt, säger Billie.

Ellen och Johan har inget mål med SUP-träningen förutom att bli bättre och ha roligt. Men Billie har ett mål som hon hoppas kunna klara:

– Jag vill kunna paddla ifrån mamma när vi åker SUP. Fast det är typ omöjligt med vår bräda hemma för hon har övat så mycket på den.

Prova på SvD Juniorjunior.prenservice.se