”Spruckna korven tänkt till taxen – maken tog den”

Korv med bröd är en klassiker som håller i sig.
Korv med bröd är en klassiker som håller i sig. Foto: Stadsmuseet

”En slang med halka, tack”. En varmkorv med bröd har haft många namn genom åren. SvD-läsaren berättar om minnen av korvförsäljare i kiosk och med ”låda på magen” – upplevelserna är allt från 1950-tal till nutid.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Många läsare mejlade entusiastiskt in efter Stockholmsgåtan som landade vid Östermalms korvspecialist på Nybrogatan. Här är några av historierna.

Kajsa: Min erfarenhet av korvförsäljare är väldigt begränsad. Men jag har ett minne. Vid mitten av femtiotalet när jag var i tonåren promenerade jag en dag på Gärdet med en vän och hennes föräldrar. Själv bodde jag i en anonym söderförort så det var spännande att vara i stan. När vi kom till Tessinparken/Erik Dahlbergsgatan låg där en stor och elegant korvkiosk, som jag inte kände igen från min söderförort. Min väns pappa bjöd oss på korv med en sorts konstig potatis till som smakade jätteilla. Det visade sig vara pommes frites, men utan salt. Min första pommes frites blev en enorm besvikelse. Sedan har lag läst att Stockholms första pommes frites serverades på en restaurang vid Gustav Adolfs torg, men jag hävdar att korvkiosken vid Tessinparken var den första.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons