RecensionNy musik

Big conspiracyJ Hus unika talang smittar av sig

J Hus på Wireless-festivalen i London, sommaren 2019.
J Hus på Wireless-festivalen i London, sommaren 2019. Foto: Scott Garfitt/TT

Att lyssna på ”Big conspiracy” är som att utsätta sig själv för en höggradig dos London: här blandas dancehall, rap, en smula house, afrobeat och grime med poprefränger.

Publicerad
Annons

När den synnerligen brittiske rapparen J Hus skulle spela på Wireless-festivalen i London sommaren 2018 var han tvungen att ställa in spelningen av den enkla anledningen att han satt i häktet, arresterad för olaga knivinnehav på allmän plats. När han våren efter släpptes efter åtta månaders avtjänat fängelsestraff stod han bara timmar efter sin frigivning på scenen tillsammans med Drake på en fullsatt O2 Arena. Och sommaren därefter blev han så blixtinkallad till just till tidigare nämnda Wireless-festivalen för att ersätta huvudakten ASAP Rocky, som då satt i blågult förvar på Kronobergshäktet. Detta är inte bara en lite snurrig läsning om rappares häktesvisiter, det är också något som har påverkat J Hus andra album ”Big conspiracy”, som är en mer introvert och lite mörkare saga än debuten ”Common sense” från 2017. Även om ”Common sense” visserligen också hade sin sådana stunder.

J Hus, egentligen Momodou Lamin Jallow (mamman har gambianskt ursprung), fick trots allt sitt rap-alias efter ordet ”hustler” efter att ha bedrivit försäljning på sin gymnasieskola i London. Vad var då han sålde? Snacks, närmare bestämt stora påsar med donuts, som han sedan fördelade i mindre partier och sålde till sina skolkamrater som ett litet extraknäck.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons