Sex av tio borde läsa vård eller pedagogik

Antalet nybörjare på lärar- och olika vårdutbildningar borde vara 33 procent högre än i dag för att tillgodose behovet. Att förse skola och vård med personal är inget lärosätena klarar själva, enligt UKÄ. Arkivbild.
Antalet nybörjare på lärar- och olika vårdutbildningar borde vara 33 procent högre än i dag för att tillgodose behovet. Att förse skola och vård med personal är inget lärosätena klarar själva, enligt UKÄ. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer

Det är en snudd på omöjlig uppgift för högskolan att förse skolan och vården med tillräckligt många nyutexaminerade.

Behovet är så stort att sex av tio i varje årskull som lämnar gymnasiet med högskolebehörighet borde börja läsa till lärare eller till ett vårdyrke.

Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

Det är Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som flaggar för stora utmaningar i sin nya rapport Framtidens behov av högskoleutbildade. Myndigheten har gått igenom 15 yrken, de flesta med legitimationskrav, inom vård och utbildning och räknat ut hur många nybörjare respektive utbildning skulle behöva varje år fram till 2035.

– Vi vet att det redan råder brist och kommer att råda brist i vissa yrken. Vad vi vill säga är att det är omöjligt att rekrytera så många studenter som behövs, så som söktrycket och lärosätenas kapacitet ser ut i dag Verksamheterna behöver förbereda sig för ett scenario där det inte går att tillfredsställa bristen av högutbildade med nyexaminerade, säger rapportförfattaren Bahar Faraz.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons